Aktualno stanje i pitanja od posebne važnosti za poboljšanje položaja i statusa hrvatske nacionalne manjine u Republici Kosovu bile su tema sastanka u četvrtak, 24. studenoga, na kojem je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas razgovarao s veleposlanikom Kosova u Hrvatskoj NJ.E. Martinom Berishajem i saborskom zastupnicom Erminom Lekaj Prljaskaj.

Podsjetimo, Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske dodijelio je u lipnju 2022. godine oko 8, 7 milijuna kuna za 136 projekata i programa organizacija hrvatske nacionalne manjine koja živi u 12 europskih država.

Te države su Austrija, Bugarska, Crna Gora, Češka, Italija, Kosovo, Mađarska, Republika Sjeverna Makedonija, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Srbija.

Ured je sredstva dodijelio temeljem javnog poziva, a dodijeljeni iznosi kreću se od 7.000 kuna, koliko su dobile tri udruge iz Subotice do 320.000 kuna koliko je dobila Hrvatska udruga sv. Nikole iz Janjeva za svoj rad, prijevoz učenika i revitalizaciju Janjeva.

Za projekt Temelji očuvanja identiteta Demokratskog saveza Hrvata u Rumunjskoj, Ured je dodijelio 299.000 kuna, a za Državni kamp hrvatskog jezika i kulture i Collegium Croaticum, projekt Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj 275.000 kuna.

Po 238.000 kuna dobile su udruga „Jedna Musika“ iz Italije za projekt „,Molizaiko 6″ i ,,Kako je lipo hodit” te Hrvatski kulturni savez u Slovačkoj za podupiranje hrvatskog folklora, kulture, jezika i književnosti. Savezu hrvatskih društava u Sloveniji za rad u ovoj godini Ured je dodijelio 222.500 kuna.

Nešto manji iznos, 200.000 kuna, dodijelio je Hrvatskom nacionalnom vijeću iz Subotice za terensku kampanja popisa stanovništva u Srbiji, a 196.000 kuna Demokratskom savezu Hrvata u Rumunjskoj za godišnji plan aktivnosti.

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore od Ureda je dobilo 187.000 kuna za logističku podršku i za Malu školu hrvatskog jezika.

Po 185.000 kuna od Ureda su dobili Hrvatsko kulturno društvo u austrijskom Gradišću za projekt Seoske kulturne i športske aktivnosti i Djelovanje ureda HKD-a u Borti u Južnom Gradišću, Hrvatski centar Beč za projekt Kroz infrastrukturu do programa 2022. i Centar. Podcast te Hrvatsko štamparsko društvo za projekt Hrvatske novine i Kalendar Gradišće.

Narodnoj kuhinji Letnica, na Kosovu, Ured je dodijelio 180.000 kuna za pripremanje toplog obroka za korisnike kuhinje itd.  

Odluka o dodjeli sredstava dostupna je na mrežnoj stranici Središnjeg državnog Ureda za Hrvate izvan Hrvatske. 


Autor: CroExpress Datum objave: 24.11.2022.