Prva potpuna pomrčina Mjeseca u dvije godine dogodit će se u srijedu: bit će to krvavi “supermjesec” koji će biti vidljiv iz dijelova Azije, Australije, Sjedinjenih Država i Južne Amerike, objavila je NASA.

Zahvaljujući pomrčini svi zainteresirani moći će vidjeti takozvani krvavi supermjesec, izvijestila je američka NASA, dodajući da će ga u Sjedinjenim Državama najjasnije vidjeti stanovnici Havaja, Aljaske i zapadnih saveznih država.

Svjetlosni prsten

Krvavi supermjesec obično se pojavljuje za vrijeme potpune pomrčine Mjeseca, u trenutku kad se Zemlja nađe izravno između Mjeseca i Sunca, skrivajući Mjesec od Sunčeve svjetlosti, a naziv ‘krvavi’ dobio je zbog crvenog sjaja, piše CBS.

“Kad se to dogodi, jedina svjetlost koja u tom trenutku dopire do površine Mjeseca prolazi kroz rubove Zemljine atmosfere. Molekule zraka iz Zemljine atmosfere raspršuju većinu plave svjetlosti, a preostala svjetlost reflektira se na Mjesečevu površinu crvenim sjajem, zbog čega se Mjesec na noćnome nebu čini crvenim”, pojasnili su NASA-ini znanstvenici.

Posljedica takvih događanja je ‘svjetlosni prsten’ oko Mjeseca, no astronomi još ne mogu predvidjeti u kolikoj će mjeri biti crven jer bi na to mogla utjecati prašina u atmosferi, rekli su iz NASA-e.

Svibanjski supermjesec jedan od tri u 2021.

Svibanjski supermjesec jedan je od tri u ovoj godini i bit će najveći među njima. Supermjesec se događa kad se Mjesec čini većim nego što je uobičajeno jer se nalazi najbliže Zemlji. 

Ovogodišnji svibanjski supermjesec naziva se još i “cvjetni’, a naziv je dobio po tomu što u svibnju na Zemlji obično cvate obilje cvijeća.

Sama pomrčina će trajati oko 14 minuta, a čitav događaj oko pet sati, od 8.47 do 13.49 sati po univerzalnom koordiniranom vremenu, što znači da će u Aziji moći vidjeti predvečer, a u SAD-u u ranim jutarnjim satima.

Za one koji pomrčinu neće moći vidjeti golim okom organizirana je virtualna teleskopska projekcija.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 26.05.2021.