Europska agencija za lijekove (EMA) u srijedu je objavila da zasad nema dokaza koji bi povezali cjepivo AstraZenece s bolestima dviju austrijskih državljanki od kojih je jedna preminula deset dana nakon cijepljenja.

Austrijska agencija za javno zdravstvo zaustavila je upotrebu jedne serije cjepiva nakon što je osobi koja je cijepljena dijagnosticirana tromboza nakon čega je umrla, a druga je hospitalizirana s plućnom embolijom i oporavlja se. 

“Trenutno nema dokaza da su cjepiva uzrokovala ta stanja koja nisu među njegovim nuspojavama“, priopćila je EMA. 

“Iako je loša kvaliteta malo vjerojatna u ovoj fazi, kvaliteta serije cjepiva se istražuje“, dodaje agencija EU-a. 

Austrija je u nedjelju objavila da iz opreza prekida cijepljenje tom serijom. Ona se odnosi na oko milijun doza AstraZenecinog cjepiva poslanih 17 država EU-a. Među njima nije Hrvatska. 

Englesko-švedska tvrtka je objavila da sve serije prolaze kroz strogu kontrolu kvalitete i da “nema potvrđenih ozbiljnih incidenata povezanih s cjepivima“.

Dodala je da je u kontaktu s austrijskim vlastima i da podržava istragu. 

Četrdesetdevetogodišnja medicinska sestra u Zwettlu, gradu sjeverozapadno od Beča, umrla je od teškog poremećaja zgrušavanja krvi nakon primanja cjepiva.

Druga medicinska sestra iz Zwettla koja ima 35 godina i primila je dozu iz iste serije, ABV 5300, razvila je plućnu emboliju i oporavlja se.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 11.03.2021.