Autor: Hina/CroExpress

Dvojezična ploča koja je popodne zamijenila razbijenu ploču na zgradi vukovarsko-srijemske policije razbijena je večeras oko 19 sati, a policija još uvijek utvrđuje okolnosti i identitet počinitelja, potvrdio je Hini glasnogovornik PU Domagoj Džigumović.

Tijekom dopodneva, skupina vukovarskih branitelja i ratnih stradalnika skinula je 14 dvojezičnih ploča s pročelja državnih institucija u Vukovar i predali ih u Gradsko poglavarstvo Vukovara dok je ploča koja se nalazila na zgradi policije oštećena te ubrzo zamijenjena novom dvojezičnom pločom da bi večeras i ta bila oštećena.

Zbog današnjeg skidanja ploča, policija je na obavijesni razgovor privela šest osoba koje su tijekom poslijepodneva i puštene. Po riječima Domagoja Džigumovića, riječ o osobama s područja grada Vukovara, a ‘sva prikupljena saznanja’ policija je proslijedila mjerodavnome državnom odvjetništvu.

Neslužbeno je potvrđeno da su među šest osoba s kojima je policija obavila obavijesni razgovor bile i dvije žene čiji su članovi obitelji poginuli u obrani Vukovara 1991. godine.

Član Stožera za obranu hrvatskog Vukovara zadužen za pravna pitanja Vlado Iljkić rekao je novinarima da taj stožer ne stoji iza uklanjanja dvojezičnih ploča, ali se nada da ministarstvo, u skladu s odlukom Ustavnog suda, umjesto skinutih ploča neće postavljati nove ploče.

Dvojezične ploče nasilno su skinute nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u povodu obilježavanja 23. obljetnice ustroja 204. vukovarske brigade. Pošto je dio sudionika otišao na misu zadušnicu u crkvu sv. Filipa i Jakova, dio branitelja i ratnih stradalnika otišao je do grada i s pročelja državnih institucija skinuo dvojezične ploče te oštetio ploču na zgradi policije,

Na zajedničkom sastanku Stožera za obranu hrvatskog Vukovara i Koordinacijskog operativnog tima (KOT), koji su se u Vukovaru danas sastali kako bi razmatrali stanje u hrvatskom društvu, od svih institucija zatražen je ‘trenutačni prestanak protuzakonite i protuustavne primjene ćirilične agresije na Vukovar’ u skladu s odlukom Ustavnog suda.

Ministar uprave Arsen Bauk u vezi sa skidanjem ploča rekao je večeras kako je bolje da su ploče skinute nego oštećene, jer će ih biti lakše opet postaviti na zgrade institucija i bit će manji troškovi.

Ako su dvojezične ploče odnesene u institucije Grada Vukovara vjerujem da će ih gradonačelnik Ivan Penava dostaviti državnim tijelima koji su vlasnici, ili će netko po njih otići, rekao je Bauk večeras za tri nacionalne televizije.

Napomenuo je kako ne zna što će se dalje događati, podsjetivši da su Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina i Zakon o provedbi jezika i pisma nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru 2002. doneseni konsenzusom i da ih Vlada provodi.

Ako se zakon izmijeni provodit će se taj izmijenjeni zakon, a Ustavni sud je do izmjene zakona oslobodio Vladu da to radi prisilnim mjerama, kazao je ministar Bauk.

Datum objave: 23.09.2014.