Prilikom posjeta njemačkog kancelara Olafa Scholza Frankfurtu došlo je do sigurnosnog incidenta nakon što se jedna osoba ubacila u kolonu automobila koji su pratili kancelara te ga je uoči ukrcavanja u zrakoplov zagrlila, priopćeno je u petak.

“Nepoznati muškarac se svojim automobilom ubacio u kolonu koja je pratila kancelara te zajedno s njom ušao u zaštićeno područje frankfurtske zračne luke. Kada se kolona zaustavila muškarac je iskočio iz svog automobila te prišao kancelaru s kojim se rukovao te ga na kraju i zagrlio”, pišu njemački mediji.

Glasnogovornik njemačke vlade Steffen Hebestreit je potvrdio da “medijska izvješća odgovaraju onome što se dogodilo na frankfurtskom aerodromu”.

Tek nakon što se muškarac približio kancelaru, prisutni djelatnici Saveznog ureda za borbu protiv kriminala (BKA) koji su zaduženi za sigurnost šefa vlade su priskočili i priveli nepoznatog muškarca.

BKA je priopćio kako muškarac nije pružao otpor pri uhićenju te kako “niti u jednom trenutku” nije postojala opasnost po život ili zdravlje kancelara Scholza.

Ured kancelara je priopćio kako je došlo do “iznanađujućeg grljenja uoči ulaska u zrakoplov” te da je tek naknadno postalo jasno “što se sve moglo dogoditi”. Dodao je da se ispituje “gdje su načinjeni propusti”.

Nepoznati muškarac se svojim osobnim automobilom neprimjetno ubacio u kolonu te je, usprkos činjenici da samo automobili s prijaveljnim registarskim tablicama mogu ući u zaštićeno područje zračne luke, neometano prošao nekoliko kontrola i odvezao se do samog zrakoplova Bundeswehra kojim se kancelar vratio u Berlin.

Olaf Scholz je u Frankfurtu u sjedištu Europske središnje banke držao govor povodom 25. godišnjice ove institucije.

Za sada nije poznato hoće li ovaj propust sigurnosnih službi imati i kadrovskih posljedica.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 26.05.2023.