Autor: Z.S./ Glas Brotnja

Jedan Hrvat doživio je nesvakidašnju čast – postao je prvi Hrvat koji je u novije vrijeme postao članom Marijine muške kongregacije (MC).

Svečano euharistijsko misno slavlje u obnovljenoj velebnoj bazilici Svete Ane predvodio je novi apostolski nuncij u Republici Njemačkoj, nadbiskup mons. Nikola Eterović, koji službuje u Berlinu. Predstavnici Marijine muške kongregacije (MC) svečano su ušli u procesiji u baziliku noseći preko 50 različitih zastava Kongregacije.

Za vrijeme svete mise, a nakon homilije 22 člana Kongregacije nakon jednogodišnjeg članstva dalo je doživotnu posvetu Gospi i tako su postali punopravni članovi ove Kongregacije, Kako piše Glas Brotnja, među  njima je i jedan 35-godišnji Hrvat iz Vrbovca, koji živi i djeluje kao sakristan u Austrijskom Marijanskom svetištu u Mariazellu. On je prvi Hrvat u novije vrijeme u Kongregaciji, a ujedno i jedini član i u Austriji.

U cijeloj Bavarskoj danas postoji 14 Marijinih Muških Kongregacija koje broje oko 45 tisuća članova, a djeluju u Ambergu, Augsburgu, Aschaffenburgu, Bambergu, Chamu, Eichstättu, Freisingu, Ingolstadtu, Landshutu, Münchenu, Passau-u, Pfreimdu, Regensburgu, Straubingu i Altöttingu.

MC Altötting osnovana je 25. ožujka 1599. na svetkovinu Blagovijesti od 30 muškaraca, a danas broji oko 12 tisuća članova. ‘Congregatio Mariana’ (MC) osnovana je 1563. godine u Rimu. 19. listopada prošle godine u Münchenu svečano je proslavljen jubilej – 450. obljetnica postojanja Marijine Muške Kongregacije.

Spomenimo i to da je u povijesti ova Kongregacija djelovala i u Hrvatskoj. Danas je iz nje nastala ‘Zajednica kršćanskog života’. Papa eremit Benedikt XVI. već je preko 70 godina član MC, a kao četrnaestogodišnjak primljen je u ovu Kongregaciju. U Njemačkoj danas postoje i Marijine Ženske Kongregacije. MC Altötting danas izdaje i svoj poznati katolički tjednik pod nazivom ‘Altöttinger Liebfrauenbote’, a njezini članovi uveliko su financijski pomagali iovogodišnju obnovu  Bazilike Svete Ane u Bavarskom Marijanskom svetištu Altöttingu, prikupivši jednu trećinu financijskih sredstava. 

Datum objave: 25.09.2014.