Drugi “krivac” je, kako piše navedeni medij, manjak radne snage.

Ove nam je godine turizam cvjetao, apartmana je manjkalo ali ipak je i problema bilo. Razlog u tome neki vide, navodi Slobodna Dalmacija, jer se s tržišta dio privatnih iznajmljivača, obeshrabren najavama za sezonu 2021., povukao! Temeljem crnih najava, koje se srećom nisu obistinile, krivo su procijenili što napraviti. Drugi “krivac” je, kako piše navedeni medij, manjak radne snage. Razlog je to zbog čega su na samom vrhuncu sezone gosti spavali po parkiralištima i parkovima.

Zato što nije bilo čistačica ili sobarica koje su trebale urediti smještaj ili dočekati goste nije bilo. I zbog toga povelik broj vlasnika apartmanskih jedinica u Splitu nije imao pripremljene apartmane za dolazak turista.

Slobodna Dalmacija piše kako je tome već nekih šest-sedam godina. A za sve je “kriv” iseljenički val prema Njemačkoj i Irskoj. U njemu su prednjačili Slavonci koji su inače svakog ljeta hrvatski turizam nosili na “sebi”.

Niti uvozom radne strane nećemo riješiti problem. Većina radne strane trenutno se sastoji od Nepalaca, Indijaca i Filipinaca. Hrvatska privlači one iz Švedske, Irske ili Njemačke.

Znak da nam turizam puca po šavovima jest činjenice da ovogodišnje goste često nije imao tko uslužiti, pripremiti im večeru u restoranu, apartman ili napuniti police u trgovačkom centru. Slobodna Dalmacija piše kako su se ove godine poslodavci većinom oslanjali na jedini radni izbor koji su imali, a to su srednjoškolci.


 

Autor: CroExpress Datum objave: 24.08.2021.