Autor: Ana-Marija/Život u Dublinu

Ana-Marijin blog Život u Dublinu kvalitetan je izvor informacija za one koji žele pronaći posao u ovoj predivnoj zemlji ili ih jednostavno zanima kako izgleda život u glavnom gradu Irske. Ovaj put prenosimo Ana-Marijine (ne)zgode s irskim naglasom.

Fake it ’till you make it! To je moj savjet curi koja živi u Corku u Irskoj i teško se snalazi sa njihovim naglaskom. Pa me pitala za savjet, kako ja to rješavam. Nekad glumim. Jer ljude iz nekih dijelova Irske ne razumiju ni ostali Irci. Pa ako mi čovjek priča nešto pozitivno, o putovanju, djeci i sl., a ne kužim baš sve ( npr. ‘oj wos in ojt pm’ – ‘I was in 8 pm’) samo kimam glavom, ubacim pokoji ‘really, that’s nice’, a ako priča nešto što ga ljuti, to je još gore, jer ne kužim ni otprilike o čemu se radi. Onda upali ono ‘omg, really, awful…’ 
Rijetko se događa, jer ljudi u Dublinu, posebno školovaniji, pričaju potpuno razumljiv engleski. Zato i odglumim malo sa ljudima s jačim dijalektom, jer ih ne želim povrijediti / uvrijediti kad su se već tako simpatično raspričali. A nekad i oni odglume da kuže što sam ja rekla. Glavno da se mi na kraju skužimo.
Najčešće ipak kad nekoga ne razumijem ili ne mogu pronaći pravu riječ, jednostavno kažem: ‘I don’t know the word’ . Ili im objasnim ‘rukama i nogama’ i pitam ih kako se to kaže na engleskom. Svaki dan nešto novo naučim. Njima bude simpatično. Pogotovo kad sam umorna, pa mi se ne da, pa pokušam naći pravu riječ i samo kažem ‘ma, whatever!’. (…)

Datum objave: 21.09.2014.