Sve više Nijemaca kupuje nekretnine na moru u Hrvatskoj i onda ih iznajmljuju. I na taj način vraćaju uloženi novac.

Svakim danom sve je više Nijemaca koji posjeduju nekretnine u Hrvatskoj. Prema nedavno objavljenim podacima Porezne uprave, stranci su prošle godine kupili 9.514 nekretnina, što je 50 posto više nego godinu dana ranije. I to još uvijek nisu potpuni podaci za to razdoblje.

Najviše kupuju Nijemci, Austrijanci i Slovenci.

Prodaja nekretnina njemačkim državljanima je prošle godine porasla čak za 70 posto. Mnogi stranci kupuju za vlastite potrebe, no sve ih je više koji na taj način ulažu novac. Jer, iznajmljivanje nekretnina je u Hrvatskoj očito postalo unosan posao.

Turizam nakon korone ponovo cvjeta, najamnine apartmana i kuća rastu, a porezi su i za strance relativno povoljni.

Stranci najviše kupuju na moru – na obali svaki četvrti kupac nema hrvatsko državljanstvo. To u prvom redu vrijedi za područja do kojih se relativno brzo može doći vlastitim automobilom. Zato su za Nijemce i Austrijance najatraktivnije nekretnine u Istri i na sjevernom Jadranu. Naravno, sve veća potražnja odražava se i na cijene: u prošloj godini je cijena nekretnina na obali porasla za 11,7 posto.

Graditi a ne unajmiti

Jens i njegova obitelj iz njemačke pokrajine Baden-Württemberg, s kojim su pričali novinari Večernjeg lista, su si ispunili san: sada su vlasnici luksuzne vile s bazenom i pogledom na more.

Sve je počelo zajedničkim odmorom njegove obitelji i obitelji njegove sestre u Istri. Njima se ova regija jako svidjela, ali je najamnina za dovoljno veliku i dobro opremljenu vilu s bazenom bila prilično visoka. Kad su krenuli računati, zaključili su da bi im se isplatilo posjedovati vlastitu kuću. Dugo su tražili, ali nisu uspijevali naći nešto što bi im se stvarno svidjelo. A onda su otkrili prekrasno gradilište na rubu ribarskog mjesta na jugu Istre s veličanstvenim pogledom na more. I odlučili se za gradnju.

„Bilo je jednostavnije nego što smo mislili“, ističe 53-godišnji Jens. On kaže da je cijena građevinskog materijala otprilike ista kao i u Njemačkoj, ali da je radna snaga još uvijek znatno jeftinija. I tako su prošle godine završili gradnju svoje vile s bazenom, a ove godine već imaju prve turiste.

Naime, oni su kredit za gradnju digli u Njemačkoj, a planiraju ga otplaćivati iznajmljivanjem kuće u razdobljima u kojima ju sami ne koriste.


Autor: CroExpress Datum objave: 21.06.2022.