Osim rasta cijene energenata ili bolje rečeno sukladno tome, raste i cijena hrane. Stručnjaci kažu da je ovo tek početak „nevolja“.

Gorivo i gnojiva su poskupili, shodno tomu poljoprivrednici podižu cijene a potrošači moraju plaćati više za hranu. Ifo,( Institut za gospodarska istraživanja), očekuje drastične skokove cijena. Do sada su potrošači u Njemačkoj to osjećali uglavnom na cijenama energenata, a sada je hrana znatno poskupjela i na putu je da bude još skuplja.

„Prema našem istraživanju, više od dvije trećine proizvođača hrane planira daljnja povećanja cijena u nadolazećim mjesecima“, rekao je Timo Wollmershäuser, voditelj gospodarskih aktivnosti na Institutu Ifo u Münchenu, za „Welt am Sonntag“. Ovo je najveći rast cijena, više nego ikad prije od kad je ujedninjene Njemačke, navodi njemački Spigel.

Dakle, cijene hrane bi ove godine trebale biti ključni pokretač inflacije.

Ekonomski istraživači su stoga svoju prognozu inflacije u Njemačkoj podigli za još 2 posto za 2022. godinu, za razliku od predviđene. Prema izvješću, institut očekuje rast cijena hrane za sedam posto u odnosu na prethodnu godinu.

U pozadini je, između ostalog, nagli rast troškova za proizvođače. Kako izvještavaju mediji, pozivajući se na izračune njemačkog udruženja poljoprivrednika (DBV), skokovi cijena samo gnojiva i goriva dovode do povećanja troškova proizvodnje od 20 do 30 posto.

„Porast cijena u supermarketima tek počinje“, rekao je partner u konzultantskoj tvrtki EY i predstavnik agrobiznisa, Christian Janze.

„Cijene proizvodnje naglo rastu, što u konačnici utječe na potrošačke cijene, posebno će to biti izraženo nakon iduće berbe.“ „Cjenovni šok“ je neizbježan.

Europska središnja banka očekuje inflaciju od tri posto u eurozoni

Ekonomisti u Europskoj središnjoj banci također očekuju nastavak rasta cijena. U prošlotjednoj su prognozi značajno revidirali svoja inflacijska očekivanja za eurozonu ove godine naviše. Sada je pretpostavljeno povećanje potrošačkih cijena od 3 posto. Dok je u jesen procjena bila da neće biti više od 1,9 posto.

ESB cilja inflaciju od 2,0 posto kao optimalnu razinu za gospodarstvo. Međutim, s obzirom na nedavni rast cijena energije, inflacija u eurozoni bila je znatno iznad ciljanih 5,1 posto u siječnju.

Predsjednica ECB-a Christine Lagarde nedavno je naglasila veliku opasnost od poskupljenja za sve one ljude „koji svaki dan moraju kupovati sve namirnice,stoga smo spremni poduzeti sve mjere kako bi ublažili situaciju.“

Promatrači su to shvatili kao naznaku da bi središnja banka mogla podići ključnu kamatnu stopu kao prvi korak već ožujku.


Autor: Ivan Novokmet Datum objave: 14.02.2022.