Autor: Z.S./45lines.com

Uoči suđenja Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću koje počinje 17. listopada u Münchenu, za ubojstvo Stjepana Đurekovića, njemačke televizije ARD, BR i DW prikazat će 45 minutni dokumentarni film ‘Ubojstvo u Titovo ime – tajna odreda smrti u Njemačkoj’. Film su zajednički producirale televizije BR i DW, a autori su mu novinari Philipp Grüll i Frank Hofmann. 
Kako piše portal 45lines.com, čiji je urednik poznati novinar koji se specijalizirao za ovu tematiku, Željko Peratović, dokumentarac je nastao kao plod višegodišnjeg istraživanja. Sniman je na lokacijama u Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj, BiH i Srbiji.

Riječ je o prvom njemačkom dokumentarnom filmu o vjerojatno najduljoj seriji ubojstava u njemačkoj povijesti nakon Drugog svjetskog rata. Agenti jugoslavenske tajne policije su na tlu Njemačke likvidirali najmanje 29 Hrvata, političkih emigranata.

Peratović piše da je film napet, s jakim emotivnim trenucima i obiluje mnoštvom ekskluzivnih dokumenata i izjava. O pomaganju u terorističkim napadima u Njemačkoj, autorima je intervju dao i Hrvat, jedan od bivših čelnika UDBA, koji danas nesmetano živi u BiH.

Crvena nit filma je potraga za istinom Roberta Zagajskog. Njegovog oca Đuru UDBA je ubila krajem ožujka 1983.-e u münchenskom parku. Samo nekoliko mjeseci nakon njega, ubijen je Stjepan Đureković. Kroz dokumentarac, Robert saznaje tko je sve špijunirao za UDBA-u njegova oca. Jednog od tih agenata, koji sada živi u bavarskom gradiću Fürthu, filmaši su pred kamerama suočili s policijskim dosjeom. Papiri pokazuju da je bio naoružan i da je neposredno prije ubojstva prikupljao informacije o navikama žrtava.

Bivši članovi njemačke savezne vlade, Gerhart Baum, ministar unutarnjih poslova i Klaus von Dohnanyi, državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova, prvi put u javnosti govore da je Bonn još od kraja sedamdesetih bio potpuno svjestan da je UDBA-a na tlu Njemačke počinila brojna ubojstva, ali da se s tim nije izlazilo u javnost kako se ne bi naljutilo jugoslavenski državni vrh, strateškog partnera za vrijeme Hladnog rata.

Suđenje Mustaču i Perkoviću najavljuje se kao rezultat desetljeća obrada UDBA-inih ubojstava.

Datum objave: 16.09.2014.