Autor: Željka Lešić

Unatoč mnogobrojnim obvezama prema nogometnoj reprezentaciji i medijima izbornik Niko Kovač pronašao je vremena za ovaj intervju namijenjen izvandomovinstvu i s veseljem govorio onima kojima i sam pripada. Zna naš izbornik koliko našim iseljenicima, vjernim navijačima reprezentacije RH, znači njegova riječ, njegovo obraćanje onima čije srce toliko kuca za domovinu i Hrvatsku nogometnu reprezentaciju. Svi su oni ponosni na izabranu vrstu i izbornika, bivšeg reprezentativca i legendarnog kapetana Hrvatske nogometne reprezentacije, Niku Kovača. Kovač je deseti po redu izbornik naše najbolje nogometne vrste koju su od stjecanja samostalnosti vodili: Dražan Jerković, Stanko Poklepović, Vlatko Marković, Miroslav Blažević, Mirko Jozić, Otto Barić, Zlatko Kranjčar, Slaven Bilić i Igor Štimac.

Budući da ste veleposlanik Hrvatskih svjetskih igara (HSI), recite nam kako ocjenjujete ovaj veliki sportski događaj u Zagrebu?

Gledam na sport kao na jedan dio naših života koji spaja ljude, a kao netko tko je rođen i cijeli život proveo u inozemstvu, posebno sam vezan uz projekte koji povezuju Hrvate izvan Domovine kao što je ovaj. Zato sam s veseljem pristao biti veleposlanik HSI-ja i uistinu želim puno uspjeha cijelom projektu.

Koja bi bila Vaša poruka mladim natjecateljima na HSI-ju?

Poručujem im da uživaju i u svojim nastupima i u druženju s ostalim Hrvatima. Važno je okupljati se u domovini, družiti se sa sunarodnjacima i nikad ne zaboraviti koliko mi volimo ovu zemlju.

Biografija Nike Kovača


Niko Kovač rođen je 15. listopada 1971. u Berlinu, a igračku karijeru započeo je u mlađim naraštajima Rapida iz Weddinga te nastavio u Herthi Zehlendorf u kojoj 1991. potpisuje profesionalni ugovor. U tom klubu igra do 1996. kada postaje nogometaš Bayera iz Leverkusena u kojem ostaje do 1999. godine. Sljedeće tri godine igra u dresu Hamburga iz kojeg 2001. odlazi u Bayern iz Münchena s kojim 2003. osvaja njemački kup i naslov najbolje svjetske klupske momčadi.

Godine 2003. vraća se u Herthu u kojoj ostaje do 2006. kada prelazi u austrijski Red Bull Salzburg u kojem 2009. završava igračku karijeru i odmah nastavlja kao trener u Salzburgu. Za hrvatsku reprezentaciju igrao je od 1996. do 2008. godine, a nacionalni dres nosio je 83 puta i postigao 14 zgoditaka. Čak 42 puta bio je kapetan hrvatske reprezentacije za koju je debitirao 12. prosinca 1996. u susretu za pehar kralja Hasana protiv reprezentacije Maroka kada je ušao u igru umjesto – Štimca. Reprezentativnu karijeru zaključio je 11. listopada 2008. godine u Harkivu u kvalifikacijskoj utakmici za Svjetsko prvenstvo u kojoj su naši reprezentativci s Ukrajinom igrali 0 : 0.

Niko Kovač nastupio je na svjetskim prvenstvima 2002. u Japanu i Južnoj Koreji te 2006. u Njemačkoj, a igrao je na europskim prvenstvima 2004. u Portugalu i 2008. u Austriji i Švicarskoj. Nakon nekoliko godina provedenih kao trener juniorske momčadi svoga zadnjeg kluba, Red Bull Salzburga, Niko je zajedno s bratom Robertom početkom 2013. preuzeo vođenje Hrvatske nogometne reprezentacije do 21 godine. Sada Niko Kovač zajedno s bratom i Stožerom uspješno vodi Hrvatsku nogometnu reprezentaciju.


Datum objave: 23.06.2014.