Autor: Hina/CroExpress

Bunjevci nisu Hrvati nego su posebna manjina, ocijenio je u utorak srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić reagirajući na kritiku hrvatskog predsjednika Ive Josipovića nakon njegove donacije ćiriličnih udžbenika Bunjevcima u Vojvodini da je riječ o politici asimilacije Hrvata u Srbiji.
Josipović je ocijenio kao ‘nekorektan potez’ to što je Nikolić donirao ćirilične udžbenike djeci koja izučavaju bunjevački govor, navodeći da je ‘zasigurno to jedan kontinuitet politike koja želi asimilirati Hrvate u Srbiji’.

‘Bunjevci nisu ni Srbi ni Hrvati, oni su svoji. Srbija ih kao takve sa zahvalnošću prihvaća’, odgovara u utorak Nikolić u pisanoj izjavi proslijeđenoj medijima iz njegova ureda.

Nikolić dovodi u pitanje mogućnost da se Bunjevci uopće nazivaju Hrvatima.

‘Činjenica je da Srbija svojim Ustavom i zakonima omogućava svim građanima da se izjasne kako žele’, navodi se u izjavi i naglašava kako je ‘legitimno pravo Bunjevaca da iskoriste to pravo na ustavom predviđeni način’.

Nikolić je ocijenio kako je reagiranje Josipovića ‘donekle razumljivo, s obzirom na to da je u predizbornoj kampanji’.

‘Ja nikad nisam i neću kampanju voditi na taj način, ali to je stvar osobnog stajališta i opredjeljenja’, navodi se u izjavi predsjednika Srbije koji pita i zašto hrvatski šef države ‘Bunjevce naziva bunjevačkim Hrvatima’.

‘Ako im to pravo priznaje i gospodin Josipović, zašto ih naziva bunjevačkim Hrvatima? Pod pojmom američki Hrvati se podrazumijevaju Hrvati koji žive u Americi. U kojoj to zemlji žive bunjevački Hrvati’, upitao je Nikolić u izjavi.

Objašnjavajući da je bunjevačkim osnovcima poklonio udžbenike ‘autora koje je imenovalo Bunjevačko nacionalno vijeće’, Nikolić ističe i da je te knjige ‘odobrilo šest prosvjetnih institucija Republike Srbije’ za osnovne škole ‘u mjestima gdje živi bunjevačka nacionalna manjina’.

Nikolić se i ranije zauzimao za zajednicu Bunjevaca kao ‘autohtoni južnoslavenski narod’ niječući njihovu pripadnost hrvatskom narodu.

U Srbiji oko 16.500 Bunjevaca, okupljenih oko Bunjevačkog nacionalnog vijeća, niječu hrvatsku pripadnost ističući kako su autohtona etnička skupina u Srbiji dok se većina Bunjevaca u Bačkoj deklariraju kao Hrvati.

Zastupnica Hrvatske u Europskom parlamentu Ruža Tomašić optužila je ranije predsjednika Srbije da je donacijom ćiriličnih udžbenika djeci koja uče i bunjevački govor pokušao uništiti hrvatski jezik i kulturni identitet u Vojvodini, ocjenivši da se tom donacijom nastavlja ‘iživljavanje političkog vrha Republike Srbije nad Hrvatima Vojvodine’.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH pozvalo je u ponedjeljak na razgovor otpravnicu poslova srbijanskog veleposlanstva u Hrvatskoj kako bi podsjetilo kako je Hrvatska na svim sastancima sa srbijanskim dužnosnicima dobila čvrsta obećanja o tiskanju udžbenika na hrvatskom jeziku, ali to do danas nije ispunjeno.

Savjetnica srbijanskog predsjednika Jasmina Mitrović Marić prošlog je tjedna, kao osobnu donaciju šefa države, uručila više od 400 udžbenika na ćirilici djeci u Vojvodini koja izučavaju bunjevački govor.

Datum objave: 09.09.2014.