Vječno komplicirana politička situacija u Bosni i Hercegovini može donijeti stotine različitih pogleda na stvarnost, ovisi o kutu gledanja. Možda ni jedan nije ispravan, ali svakako je svaki zanimljivo razmotriti.

U BiH je zadnjih nekoliko mjeseci kulminirala situacija, bar, sudeći prema izjavama vodećih političara. Više puta se spominjao raspad, raskol, odcjepljenje, rat i tako dalje. Vjerujem, kako je dosta vas čulo za jelo „bosanski lonac“ u ovoj situaciji bi bio prikladan i za naziv trenutne situacije unutar ove države. Za ovu priliku ćemo otvoriti poklopac i pogledati što se kuha, hoće li možda pokipjeti ili će pak zagorjeti od predugog kuhanja.

Politička situacija

Unutar BiH participiraju tri naroda po Ustavu konstitutivna i ravnopravna u praksi i ne baš.  Kao i uvijek onaj najmanji i najkržljaviji je i najviše zapostavljen i dosta se toga lomi na njegovim leđima. Politički predstavnici većinskih naroda Bošnjaka i Srba imaju svoj pogled na situaciju u državi. I jednima i drugima je jedno zajedničko, a to je da Hrvate baš i ne bi htjeli u toj državi ili ako baš moraju, onda neka budu tiho i po strani kao neki ne bitni čimbenici. (Ne)službeno Sarajevo želi unitarnu državu u kojoj ne vide bilo koga drugog osim sebe. Dakle, Hrvati mogu ako će biti poslušni i mirni i odazivati se na Bosanci katolici. Republika Srpska je entitet koji su etnički očistili i sve druge sveli na nekoliko promila postojanja. Idući potez koji se ne libe kazati je da žele biti samostalni ili dio, kako oni kažu, matice Srbije. Hrvati u cijeloj priči su već sada majorizirani do te mjere da ne mogu imati legitimnog predstavnika u predsjedništvu, nego im to Bošnjaci nametnu koristeći kvarni Izborni zakon. I da, Hrvati žele svoj entitet ili bar neki vid svog centra iz kojeg bi lakše funkcionirali,ako to nekog zanima. Ovo bi bili sažeti stavovi najistaknutijih političara, Izetbegovića, Dodika i Čovića. Izborna je godina, pa se sve ovo svakodnevno aktualizira a u tijeku su i pregovori i o izbornoj reforme pod protekcijom stranih čimbenika. Gdje ni jedna strana ne očekuje previše.

 Društvena situacija

Što se tiče samog društva, kako bi se reklo narodski, sve druge „čeljadi“, koja nije involvirana u politička zbivanja direktno dakle, i Hrvati i Srbi i Bošnjaci i ovi “Sejdić- Finci” i svi drugi imaju jednake probleme. A to je užasna ekonomska situacija. Nepotizam, korupcija na svakom koraku. Demografski slom, stanovništvo stari, mortalitet debelo nadilazi natalitet, zemlju napuštaju svi koji imaju zato priliku jer jednostavno je premalo perspektive za neku kvalitetnu budućnost. Uz čast iznimkama koji svojim radom i trudom opstaju u državi, većina opstaje tako da je podložna političkim akterima i njihovim zakulisnim igrama. I ovo sve nije od jučer, već od onog trenutka kad se prestalo pucati društvena situacija ide u tom smjeru.

Kriza ili kampanja

Kako smo spomenuli ova kaotična situacija u BiH nije od jučer, nego sad već desetljećima. Glavni politički akteri su izgradili sebe na sceni i materijalno se dobrano oformili baš u cijelom ovom kaosu. Dakle problem samog Izbornog zakona nije od jučer niti od prije mjesec dana, već skoro dva desetljeća. Jasno je da nitko nije zadovoljan svojim položajem unutar zemlje. Jasne su i manjkavosti ovakvog političkog uređenja, ponavljam, ne od jučer nego dva desetljeća. Čemu onda zbrka sad? Pa kao što napisah, izborna je godina i treba očuvati svoje pozicije moći. Jer uređeni sustav i funkcionalna država ne dopuštaju ovakve političke subjekte i osobe. Da se uistinu žele suočiti s pravim problemima onda bi komunicirali sve spomenute probleme društva i da je zbog toga cilj promjena kompletnog sustava. A ne kreiranje atmosfere straha i postavljanje sebe kao jedinih izbavitelja.

Zaključak

Kako bilo što zaključiti ako je sve tako nelogično i nejasno. Definitivno i sigurno ovakva situacija nije dugoročno održiva ni u kom svom segmentu. Nešto se radikalno mora mijenjati. Dovoljno govori i to da je ovo jedini politički sustav na svijetu koji funkcionira na ovaj način. Previše toga ne “štima” na svim nivoima vlasti a tih nivoa je previše. Isto tako iluzorno je očekivati da bi trenutni politički akteri mogli donijeti neke promjene na bolje jer njihova trenutna situacija njima idealno odgovara. Vanjski čimbenici em su ne bitni, em se svatko se uzda u neku drugu stranu. Srpski vrh naginje Putinu. Bošnjačko političko vodstvo Erdoganu. Hrvatska politika rado bih rekao jedino dragom Bogu ali i u to čisto sumnjam, ma da su im usta puna EU ali po onom što dolazi iz Bruxellesa ne bi se dalo zaključiti da je to s pravom. A što bi oni bilo što mijenjali kad unatoč pustoj priči brige za javno dobro, samo oni i podobni uživaju u cijeloj situaciji.


Autor: CroExpress Datum objave: 08.02.2022.