Autor: Marinko Bobanović

Tajna niske stope nezaposlenosti mladih kod Nijemaca i Austrijanaca leži u činjenici da je političarima jako stalo da mladi nađu posao, jer su davno shvatili da time smanjuju kriminal i socijalne nerede a onda i davanja za zbrinjavanje nezaposlenih.

U Europi, najviše mladih odlazi iz Španjolske, Portugala, Italije, Irske i Latvije a posao u inozemstvu traži i sve više mladih Slovenaca. S druge strane, problem nezaposlenosti mladih gotovo da ne postoji u tri članice EU-a – Njemačkoj, Austriji i Nizozemskoj – u kojima postotak nezaposlenosti mladih iznosi tek osam do devet posto. Njemački model povezanosti obrazovanja i gospodarstva u svom govoru o stanju nacije pohvalio je američki predsjednik Barack Obama.

Također, tajna njihove niske stope nezaposlenosti mladih leži u činjenici da je političarima jako stalo da mladi nađu posao, jer su davno shvatili da time smanjuju kriminal i socijalne nerede a onda i financijske izdatke za zbrinjavanje nezaposlenih.

Austrijski model zapošljavanja mladih predstavila je hrvatskoj javnosti ekipa HRT-ove emisije Paralele, a tajna leži u stogodišnjoj tradiciji i obrazovnom sustavu koji kombinira teoriju i praksu. Između ostaloga, mladim Austrijancima na raspolaganju stoje besplatne savjetodavne udruge koje im pomažu u pronalasku posla, zadržavanju istog ili dodatnom obrazovanju za novo zanimanje u skladu sa zahtjevima tržišta rada.

Savjete, naravno, mogu koristiti i njihovi roditelji i ostali članovi društva. Kada izuče zanat, tu je austrijska država koja se jako brine da niti jedan mladi čovjek ne ostane bez posla. Kako je za Paralele rekao Kristijan Operschall iz austrijskog ministarstva rada, socijalne politike i zaštite potrošača, austrijski model temelji se na tzv. dvojnom sustavu školovanja koji je orijentiran na tržište rada i potiče daljnju naobrazbu.

Nama nezamislivi austrijski model?

– Cilj ministarstva je da nijedna mlada osoba ne ostane bez ponude za posao – rekao je Operschall. Najkasnije četiri do šest mjeseci nakon završenog školovanja, mlada osoba u Austriji dobiva ponudu bilo da je riječ o radnom mjestu ili mjestu za daljnje školovanje. Ovaj model zapošljavanja mladih i sprječavanja njihove nezaposlenosti podupire država, prije svega socijalni partneri, poslodavci i posloprimci, a financira se poslovanjem tržišta rada, odnosno izdvajanjem tri posto doprinosa poslodavaca i posloprimaca na tržištu rada. Ukupni program zapošljavanja mladih u Austriji stoji oko 500-600 milijuna eura godišnje.

Rezultat je impresivan:
Austrija je među tri najbolje zemlje po zapošljavanju mladih u svijetu, dok je po stopi kriminaliteta mladih na samom dnu. Štoviše, prema Operschallovim riječima, socijalni nemiri i kriminalitet mladih u Austriji su nepoznanica. Austrija je stoga predložila svoj model zapošljavanja mladih i Bruxellesu.

Nezaposlenost mladih košta Europu godišnje vrtoglavih 153 milijarde eura. Austrijski primjer pokazuje da ako se dio tog novca iskoristi za borbu protiv nezaposlenosti i pružanje šanse mladima onda je to dobro uložen novac. Stoga mnoge države žele kopirati austrijski model, a među njima i Hrvatska. No, kada će on proraditi, teško je reći, jer uvjet za zapošljavanje mladih je da postoji proizvodnja, a ona je u Hrvatskoj gotovo potpuno ugašena a vijesti o zatvaranju obrta i tvrtki te povećanju broja nezaposlenih trend kojem se ne vidi kraj.


Datum objave: 05.08.2014.