Njemačka je u srijedu zabilježila dnevni rekord po broju cijepljenja s preko milijun cijepljenih građana, rekao je četvrtak ministar zdravstva Jens Spahn te je dodao kako je istodobno usporen treći pandemijski val.

“Po prvi put smo u roku jednog dana uspjeli cijepiti više od jedan posto stanovništva”, rekao je ministar zdravstva Jens Spahn na konferenciji za tisak.

On je objasnio kako je do sada prvo cjepivo primilo 25,9 posto građana Njemačke, a u potpunosti je cijepljeno 7,5 posto građana.

Državni epidemiološki Institut Robert Koch je u četvrtak za cijelu Njemačku zabilježio sedmodnevnu incidenciju od 154,9, što je manje nego u srijedu, kada je incidencija iznosila 160,6.

Direktor Instituta Robert Koch, Lothar Wieler, rekao je kako se incidencija na području čitave zemlje stabilizirala između vrijednosti od 150 i 170.

“Uspjelo nam je malo zakočiti treći pandemijski val. Nakon Uskrsa se eksponencijalni porast nije razvio prema prognozama”, rekao je Wieler.

Ministar zdravstva Spahn je ovaj razvoj događaja ocijenio kao pozitivan, ali je naglasio kako još uvijek nije vrijeme za opuštanje.

Postoji nada, ali ovo nije znak za prekid uzbune što se pandemije tiče. Ukupne brojke su još uvijek previsoke. Odjeli intenzivne njege su još uvijek puni”, rekao je Spahn.

Njemačka u sljedećim tjednima namjerava ubrzati proces cijepljenja, čemu bi trebalo pridonijeti i prebacivanje dijela cijepljenja i na obiteljske liječnike.

Kancelarka Angela Merkel je početkom tjedna najavila da bi od lipnja bili ukinuti prioriteti prilikom cijepljenja te da bi do kraja srpnja svi odrasli građani Njemačke, koji to žele, trebali dobiti mogućnost primiti prvo cjepivo.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 29.04.2021.