Njemačka će potpuno prestati kupovati ruski ugljen 1. kolovoza i rusku naftu 31. prosinca, te će doživjeti veliku promjenu u izvoru opskrbe zemlje energijom, rekao je zamjenik ministra financija Jörg Kukies na konferenciji u Sydneyu.

Ključni izazov koji je pred nama bit će popunjavanje ogromne praznine koja će ostati kada Europska unija odustane od 158 milijardi kubičnih metara plina godišnje koje isporučuje Rusija, rekao je Kukies.

– Za nekoliko tjedana nećemo više imati ruskog ugljena, rekao je na Sydneyjskom energetskom forumu, čiji su domaćini australska vlada i Međunarodna agencija za energiju.

Rusi su prethodno isporučivali 40 posto njemačkog ugljena i 40 posto nafte, rekao je.

– Svatko tko poznaje povijest naftovoda Družba, koji je već bio alat sovjetskog imperija nad istočnom Europom, zna da se osloboditi te ovisnosti nije beznačajna stvar, ali to ćemo postići za nekoliko mjeseci, rekao je Kukies.

Njemačka ubrzano razvija terminale za uvoz ukapljenog prirodnog plina (LNG) kako bi pomogla popuniti prazninu u opskrbi plinom, ali je naglasio da iako bi Sjedinjene Države i Katar mogli zajedno isporučiti oko 30 milijardi kubičnih metara plina u LNG obliku u Europu, to još uvijek nije dovoljno.

Iako je Njemačka usredotočena na prijelaz na neto nulte emisije i nedavno je donijela zakone za ubrzanje razvoja projekata obnovljivih izvora energije, plin će biti ključan za taj pomak, rekao je Kukies.


Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 13.07.2022.