Nedjeljom i ponedjeljkom obično ima i manji broj slučajeva s obzirom da se tijekom vikenda provodi manje testiranja.

Mjere njemačke vlade za obuzdavanje pandemije koronavirusa nedovoljne su uz još uvijek stalno visoku stopu pojave novih infekcija, kazao je u ponedjeljak njemački ministar gospodarstva Peter Altmeier.

Altmeier je istaknuo kako bi idućih dana i tjedana trebale biti poduzete vrlo intenzivne konzultacije kako bi se utvrdilo hoće li biti potrebne dodatne mjere, uz postojeće koje obuhvaćaju djelomično zatvaranje i restrikcije vezano uz broj kontakata, a koje su uvedene u studenome.

I dalje visoka stopa zaraze “daleko je gora od naših očekivanja”, kazao je Altmeier dodavši da “bi se moglo reći da ranije mjere nisu dovoljne da bi se stvarno suzbio drugi val infekcije”.

Savezni i lokalni političari već su pozvali na čvršće mjere na područjima većih zaraza koronavirusom, a planiran je i novi sastanak saveznih i pokrajinskih političara.

Njemačka savezna pokrajina Bavarska o novim je mjerama odlučivala tijekom vikenda. U njoj je dosad evidentiran najveći broj smrtnih slučajeva od posljedica koronavirusa na razini države te je najavila da će od srijede do 5. siječnja uvesti strože mjere zatvaranja.

Stanovnici Bavarske svoje će domove smjeti napuštati samo s valjanim razlogom, rekao je pokrajinski premijer Markus Soeder, dodavši da će se u vrijeme Božića neke restriktivne mjere ublažiti, ali to pravilo se neće primijeniti i na proslavu Nove godine.

Njemački institut Robert Koch u ponedjeljak je javio o 12.332 nova slučaja infekcije, više nego li je zabilježeno 30. studenoga, kada je bilo 11.000 slučajeva.

Nedjeljom i ponedjeljkom obično ima i manji broj slučajeva s obzirom da se tijekom vikenda provodi manje testiranja.

Njemačke zdravstvene vlasti prijavile su 147 slučajeva smrti u zadnja 24 sata, malo više nego li je prijavljeno prošlog tjedna, kada je bilo 125 umrlih.


Autor: CroExpress/hina Datum objave: 08.12.2020.