Visoki dužnosnik njemačke vlade nagovijestio je u nedjelju da bi se zbog rasta broja zaraženih koronavirusom na jesen mogla uvesti ograničenja za ljude koji se nisu cijepili protiv covida-19.

“Cijepljeni će definitivno uživati više sloboda nego oni koji nisu cijepljen“, rekao je voditelj kancelarskog ureda Helge Braun dnevniku Bild od nedjelje.

Ministar zadužen za koordinaciju u izvanrednim prilikama upozorio je na stalni porast incidencije posljednjih tjedana.

“Ako će broj zaraza i dalje rasti, necijepljeni će morati ograničiti kontakte. To konkretno znači da posjete kinima, restoranima ili stadionima neće biti moguće čak ni za necijepljene koji su negativni na testu zbog toga što i negativno testirani nose visoki rizik prenošenja zaraze“, rekao je demokršćanin Braun.

Ranije je i ministar zdravlja Jens Spahn izrazio bojazan da bi, ako se ništa ne promijeni, incidencija na jesen mogla prijeći granicu od 800.

Korak dalje je otišao ministar savezne pokrajine Baden–Wuerttemberg Winfried Kretschmann rekavši da ne isključuje uvođenje obveznog cijepljenja.

“Ne možemo potpuno isključiti obvezu cijepljenja ali to ovisi o razvoju virusnih varijanti“, rekao je Kretschmann iz Zelenih.  

Armin Laschet, premijer najmnogoljudnije savezne pokrajine Sjeverne Rajne–Vestfalije i kancelarski kandidat demokršćana na predstojećim izborima, ne slaže se s privilegiranjem cijepljenih građana.

“Odbacujem i obvezu cijepljenja i privilegiranje onih koji su cijepljeni“, rekao je Laschet za javni servis ZDF.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 25.07.2021.