Njemačka je u srijedu objavila prvi stupanj pripravnosti za moguću krizu u opskrbi plinom, poručivši građanima i kompanijama da smanje potrošnju budući da je Rusija nagovijestila obustavu isporuka ako se plin ne bude plaćao u rubljima.

“Opskrba je i dalje sigurna, trenutno nema zastoja, ali moramo pojačati naše mjere opreza kako bismo bili spremni u slučaju eskalacije na strani Rusije”, rekao je u priopćenju ministar gospodarstva Robert Habeck.

Habeckovom odlukom aktivirana je faza pripravnosti u sklopu plana o opskrbi plinom u slučaju krize, koji predviđa štednju plina, osiguravanje nabave i opskrbu kućanstava dovoljnom količinom goriva.

“To znači da svi potrošači plina, od poduzeća do kućanstava, moraju smanjiti potrošnju što je više moguće”, rekao je ministar gospodarstva, dodavši da je “važan svaki kilovat-sat”.

Pripravnost uključuje okupljanje kriznog tima koji će analizirati i ocijeniti stanje u opskrbi kako bi se utvrdilo treba li poduzeti dodatne mjere kako bi se poboljšala sigurnost opskrbe, stoji na internetskoj stranici ministarstva gospodarstva.

Rusija je proteklog tjedna najavila da će prihvaćati samo plaćanja u rubljima, što predstavlja kršenje ugovora i članice skupine G7 odbile su taj zahtjev, ističu u njemačkom ministarstvu gospodarstva.

Moskva je unatoč tome ponovila da će prihvaćati samo rublje, zaprijetivši u protivnom obustavom isporuka, dodaju.

Čelnik regulatora za distribucijske mreže Klaus Müeller napisao je na Twitteru da je cilj objave pripravnosti za krizu izbjeći pogoršanje stanja u opskrbi, pozivajući građane i kompanije da budu spremni za “sve scenarije”.

Njemačka podmiruje 30 posto potražnje za plinom uvozom iz Rusije, kojoj su zapadne zemlje uvele stroge sankcije zbog njezinog napada na Ukrajinu. Europa i dalje kupuje ruski plin, ali želi smanjiti opskrbu i u konačnici biti potpuno neovisna o isporukama iz Rusije.

Rusija je prošlog tjedna najavila da će “neprijateljskim zemljama” koje su joj uvele sankcije plin ubuduće naplaćivati isključivo u rubljima. Središnja banka i ministarstvo financija trebali bi objaviti detalje mehanizma u četvrtak.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 30.03.2022.