Njemačka pokrajina Saarland objavila je u četvrtak da će poslije Uskrsa izići iz potpunog zatvaranja zbog pandemije koronavirusa i početi s postupnim otvaranjem javnoga života.

Premijer ove male pokrajine, koja graniči s Francuskom i Luksemburgom, Tobias Hans, najavio je u četvrtak da će od 6. travnja biti otvorena kina, dvorane za vježbanje i restorani koji imaju otvoreni prostor.

“Od 6. travnja biti će ponovno moguć veći stupanj privatnog i više javnog života”, najavio je pokrajinski premijer, koji dolazi iz stranke kancelarke Angele Merkel, Kršćansko-demokratske unije (CDU).

Po njegovim riječima, uvjet za ulazak u ove prostore bio bi negativan rezultat brzog testa na koronavirus, napravljen istog dana.

Ova objava zbiva se dan nakon što je kancelarka Merkel povukla odluku o dodatnim mjerama jačanja postojećeg zatvaranja u razdoblju od 1. do 5. travnja, u vrijeme Uskrsa, objasnivši to pravnim i praktičnim problemima u njezinu provođenju. Njemačka ima federalno ustrojstvo u sklopu čega pokrajine imaju pravo odlučivati i provoditi javnozdravstvene mjere. 

Pokrajinski premijer najavio je od 18. travnja i daljnja otvaranja koja će se odnositi na područje gastronomije i obrazovanja. Od 6. travnja biti će dopušteno privatno okupljanje do 10 ljudi, također uz posjedovanje brzog negativnog testa od istog dana.

Razlog za ovu odluku o postupnom otvaranju je u činjenici da Saarland ima jednu od najnižih stopa infekcije među svih 16 saveznih pokrajina. Sedmodnevna incidencija zaraze na 100.000 stanovnika je oko 70 slučajeva, dok je na saveznoj razini u četvrtak iznosila 113. 

Pokrajina broji oko 1 milijun stanovnika, ima 41 centar za testiranje, a više od 300 liječnika i ljekarni nudi brze antigene testove. Saarland je naručio više od 2,5 milijuna brzih testova početkom pandemije. Do sada je bar jednu dozu cjepiva primilo 150.000 ljudi.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 25.03.2021.