Njemačka policija u petak ujutro provodi pretrese u nekoliko objekata koji se povezuju s osobama s islamističke scene koje su održavale kontakt s atentatorom iz Beča, priopćio je Savezni ured za borbu protiv kriminala (BKA).

“Trenutno se vrše pretresi u stanovima i poslovnim prostorima u Kasselu, Osnabruecku i Pinnenbergu pored Hamburga”, poručila je BKA preko Twittera.

Kako se nadalje navodi, osobe protiv kojih je uperena akcija ne sumnjiče se za sudjelovanje u pripremi napada u Beču.

“Dosadašnja istraga ne upućuje na to da su osobe u Njemačkoj sudjelovale u pripremi napada, nego su s napadačem bile u kontaktu. Cilj akcije je osiguranje dokaznog materijala”, priopćio je BKA.

Javni servis ARD javlja da se radi o četiri pripadnika islamističke scene u Njemačkoj, s kojima je atentator iz Beča Kujtim Fejzulai održavao kontakt. S dvojicom se ovog ljeta susreo u Beču, a s drugom dvojicom je održavao kontakt isključivo preko interneta.

Fejzulai, koji je prošle godine osuđen zbog pokušaja odlaska u Siriju kako bi se borio na strani terorističke Islamske države, dijelio je, prilikom pokušaja odlaska u Siriju u Turskoj, stan s dvojicom njemačkih islamista. Kako javlja ARD, ne radi se o istim osobama protiv koji se danas vrši pretres.

Njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer spomenuo je jučer, tijekom aktualnog sata u Bundestagu na temu islamističkog terorizma, da je atentator iz Beča održavao kontakte s njemačkom islamističkom scenom.

Po riječima austrijskog ministra unutarnjih poslova Karla Nehammera, atentator iz Beča, koji je u ponedjeljak ubio četiri te ozlijedio preko 20 osoba, imao je kontakte i s islamistima u Švicarskoj.


Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 06.11.2020.