Njemačka policija u utorak je u Hamburgu i Kemptenu uhitila dvojicu Sirijaca zbog sumnje u planiranje terorističkih napada s islamističkom pozadinom.

„Dvojica uhićenih se sumnjiče da su zajednički pripremali napad s radikalno islamističkom i džihadističkom pozadinom, koji bi izveli uz pomoć eksplozivnog pojasa“, stoji u priopćenju Državnog odvjetništva u Hamburgu.

Kod dvojice osumnjičenih Sirijaca radi se o braći, od kojih je 28-godišnjak živio u Hamburgu, na sjeveru zemlje, a njegov, četiri godina mlađi brat, u južnonjemačkom gradu Kemptenu.

Glavni okrivljeni, koji je uhićen u Hamburgu, proteklih je nekoliko tjedana preko platforme Ebay pokušavao nabaviti materijal za sklapanje eksplozivne naprave.

Vlasti nisu objavile jesu li potencijalni napadači već odredili cilj napada.

Senator (ministar) unutarnjih poslova grada-savezne pokrajine Hamburg Andy Grote pohvalio je rad policije i istražnih organa u sprječavanju terorističkog napada.

„Ovaj slučaj iznova pokazuje da naši sigurnosni organi i dalje moraju biti oprezni kako bi nas zaštitili od ekstremističkih napada“, rekao je Grote.

Državno odvjetništvo u Duisburgu u utorak je priopćilo kako provodi istragu o tome je li kod napada nožem, izvedenom prošlog tjedna u teretani u tom gradu, također riječ o terorističkom napadu. U napadu su četiri osobe ozlijeđene, od kojih jedna teže.

U međuvremenu su kod Sirijca osumnjičenog za taj napad pronađeni materijali s islamističkim sadržajem.

Njemačka je posljednjih godina više puta bila metom terorističkih napada s islamističkom pozadinom. Godine 2016. islamist iz Magreba se zaletio kamionom u božićni sajam u Berlinu pri čemu je smrtno stradalo 12 osoba.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 25.04.2023.