Njemački policajci hicima iz vatrenog oružja usmrtili su 46-godišnjeg hrvatskog državljanina Roberta B. koji je u rastrojenom stanju prijetio bivšoj supruzi te je mašući nožem krenuo na policajce koji su intervenirali, piše Jutarnji list.

Kako izvještavaju njemački mediji, dogodilo se to u petak u njemačkom gradu Mosbachu nedaleko Heidelberga.

Bild Zeitung navodi kako je Robert B., očito u stanju psihičke rastrojenosti, oko 13 sati došao ispred stana svoje bivše partnerice Maje G. s kojom ima dvoje djece, u četvrti Neckarelz. S nožem u rukama obilazio je oko zgrade u kojoj se u prizemlju nalazi njezin stan. Ubrzo je o događaju izviještena policija te je na mjesto događaja stigla ophodnja. A onda su se začuli pucnjevi.

Njemački novinari prenose izjave svjedoka koji navode kako je muškarac naoružan nožem, krenuo na policajce i nije se zaustavljao unatoč upozorenjima. Policajci su ga najprije pokušali zaustaviti pošpricavši ga sprejem suzavcem, ali je on i dalje nasrtao prema njima te je zamahivao nožem. Policajci su tada ispalili prema njemu dva do tri hica i usmrtili ga.

Susjeda Gulber D. (68), koja je poznavala i upucanog Hrvata i cijelu obitelj, vidjela je cijeli događaj, prenosi Bild Zeitung. U potpunom je šoku.

Vraćala sam se s posla i taman sam izišla iz autobusa kad sam ugledala Roberta. Imao je nož u desnoj ruci. Obje je ruke ispružio prema gore i izgovarao je biblijske stihove. Obratila sam mu se i pokušala ga smiriti, ali on me uopće nije slušao. Nije bio sav svoj. Govorio je “Meni se ništa ne može dogoditi. Ja sam Isus”. Bilo me je strah da ne učini nešto nažao bivšoj supruzi i djeci. Bio je jako ljut na nju. Tada sam nazvala policiju” – prenosi Bild njezine riječi.

Dolazak policijske ophodnje nije ga smirio. Kao ni pokušaj da ga se obuzda suzavcem. Prema izjavama više nazočnih svjedoka nastavio se kretati prema policajcima ne želeći poslušati njihova upozorenja da spusti ruku u kojoj je imao nož.

S obzirom na to da su to shvatili kao ozbiljnu ugrozu, jedan je izvadio službeni pištolj i pucao u Roberta B. koji se, pogođen, srušio na tlo. Policajci su mu potom pokušali pomoći kao i ekipa hitne medicinske pomoći koja je ubrzo stigla na mjesto događaja. Međutim, svim pokušaji reanimacije bilo su bezuspješni.

Kako su novinarima Bild Zeitunga ispričali susjedi koji su poznavali obitelj, Robert B. bolovao je od šizofrenije. Svoju bivšu partnericu Maju G., koja također ima psihičkih tegoba, navodno je upoznao upravo tijekom liječenja na psihijatriji. Nakon liječenja su zajedno uselili u stan u spomenutom naselju u Mosbachu te su dobili dvoje djece koji sada imaju sedam i osam godina. No, zbog stalnih problema roditelja, djeca su u međuvremenu bila u jednoj udomiteljskoj obitelji. Prije dvije godine su se razveli, a od tada je Robert B. stanovao u zgradi praktično preko puta ovog stana.

Njihova susjeda Gulber D. ističe kako je najgore što su djeca kroz prozor njihova stana promatrala cijeli tragični događaj u kojemu im je otac umro pred očima.

O ovom tragičnom događaju zajedničko priopćenje izdali su Državno odvjetništvo u Mosbachu i Ured pokrajinske policije Baden-Württemberga. Uz opis samog događaja naveli su kako je usmrćeni muškarac bio od ranije poznat policiji po nasilju u obitelji. Proveden je policijski očevid te se u suradnji s tužiteljstvom nastavlja istraživanje kako bi se utvrdile sve okolnosti kobnog incidenta te provjerila opravdanost upotrebe vatrenog oružja od strane policijskih službenika.


Autor: CroExpress Datum objave: 15.01.2023.