Njemačka je prekinula financiranje infrastrukturnih projekata na području Republike Srpske kažnjavajući tako entitet jer njegovi politički čelnici blokiraju rad središnjih vlasti BiH i dovode u pitanje stabilnost države, potvrdilo je u petak Ministarstvo vanjskih poslova u Sarajevu.

Njemačko veleposlanstvo objavilo je odluku vlade u Berlinu da suspendira četiri financijska projekta vrijedna nešto više od 100 milijuna eura, stoji u izjavi MVP-a BiH za medije.

Njemačka je ranije planirala financirati projekt obnove hidroelektrana u Trebinju, zatim gradnju vjetroparka u istočnoj Hercegovini te sustav pročišćavanja otpadnih voda u Bosanskoj Gradišci.

Suspenzija će biti na snazi sve dok političari iz RS ne prestanu blokirati rad središnjih tijela državne vlasti, ali i dok parlament RS ne povuče odluke o preuzimanju ovlasti koje pripadaju državi.

“Savezna vlada Njemačke odlučno će se suprotstaviti svakoj političkoj i ekonomskoj destabilizaciji Bosne i Hercegovine kroz separatističke težnje”, stoji u očitovanju njemačkog veleposlanstva kako ga citira Ministarstvo vanjskih poslova BiH, a prenijela je televizija N1.

Zastupnik vladajućih socijaldemokrata (SPD) u Bundestagu Josip Juratović ocijenio je da je riječ o ispravnoj odluci koja dokazuje odlučnost Berlina da spriječi pokušaje destabilizacije BiH odnosno da se “polako steže obruč” oko onih koji stvaraju probleme.

“Međunarodna zajednica treba ozbiljno pomoći BiH na stvaranju i funkcioniranju demokratskih institucija i stvaranju mira i stabilnosti kroz ekonomske projekte i procese koji će prije svega biti uvjetovani, dakle projekti će se dobivati samo ako će se na drugoj strani provoditi reforme koje će voditi prema demokratizaciji BiH, rekao je Juratović.

“Mislim da se počela mijenjati klima izvana, a time će se automatski mijenjati i iznutra”, kazao je Juratović.

Jedan od lidera oporbe u RS, predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović, ocijenio je da je odluka Njemačke ozbiljan udarac vladavini Milorada Dodika jer je 100 milijuna eura zapravo 10 posto izvornih prihoda RS na godišnjoj razini. 

Ovakvom suspenzijom sada cijeli entitet plaća cijenu Dodikovog sukoba s Njemačkom.

“Dodik i njegova grupacija očevidno biraju izolaciju umjesto integracija”, kazao je Borenović.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 15.04.2022.