Njemačka vlada usvojila je u srijedu prijedlog paketa poreznih olakšica za radnike i kompanije, produljujući niz mjera kojima država nastoji ublažiti utjecaj pandemije na gospodarstvo.

Četvrti zakon o poreznim olakšicama u pandemiji koronavirusa uključuje izuzeće od obaveze plaćanja poreza na bonuse za radnike u sektoru zdravstvene i socijalne skrbi do iznosa od 3000 eura i niz poreznih olakšica za tvrtke.

Prijedlog zakona uključuje i odredbe koje tvrtkama omogućuju da u kraćem roku odbiju od poreznih obaveza ulaganja u ovoj godini i da u većoj mjeri odbijaju gubitke od zarade u prethodnim godinama kako bi smanjili porezne obaveze.

Vrijednost paketa dosegnut će do 2025. oko 11 milijardi eura.

Ministar financija Christian Lindner rekao je novinarima da je paket “doprinos stabilizaciji gospodarskog oporavka i jačanju gospodarstva”.

Njemačko gospodarstvo smanjilo se u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju 0,7 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, zakočeno ograničenjima uvedenima prošle jeseni kako bi se zaustavio četvrti val zaraze covidom 19 i poremećajima u nabavnim lancima.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 16.02.2022.