Njemačka uvodi zakon koji bi protivnicima prava na pobačaj zabranjivao akcije u blizini obiteljskih savjetovališta i ustanova koje vrše pobačaje, priopćila je savezna vlada u srijedu.

„Mi ispred savjetovališta, liječničkih ordinacija i klinika trudne žene moramo efikasno zaštititi od uznemiravanja i neprihvatljivih pokušaja vršenja utjecaja“, rekla je ministrica za žene i obitelj Lisa Paus nakon redovite sjednice kabineta.

Ona je rekla kako sloboda izražavanja mišljenja u ovom slučaju ima svoje granice te naglasila kako se ne radi samo o zaštiti žena, nego i nerođenog djeteta.

„Ova mjera je i u korist zaštite života u nastajanju koju pruža savjetovanje koje je potpuno otvoreno što se tiče rezultata“, rekla je Paus.

Predviđeni nacrt zakona predviđa novčane kazne od 5.000 eura za osobe koje ženama koje odlaze u savjetovališta ili ustanove koje obavljaju pobačaje sprječavaju dolazak ili na bilo koji način pokušavaju izvršiti pritisak na njih.

Obiteljska savjetovališta u Njemačkoj već godinama svjedoče o radikalnim protivnicima pobačaja koji stoje ispred određenih ustanova i napisima s vjerskim motivima i glasnim molitvama pokušavaju utjecati na žene koje odlaze na savjetovanje, ali i na zaposlene u savjetovalištima ili klinikama koje obavljaju pobačaje.

Protivnici pobačaja organizirani u pokretu „40 dana za život“, koji svoje korijene vuče u SAD-u, posebice su aktivni u vrijeme korizme.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 24.01.2024.