Njemačka će ograničiti dobar dio javnog života u dijelovima države gdje će bolnice biti preopterećene pacijentima oboljelima od Covida-19, te ga limitirati na one koji su ili cijepljeni ili su se oporavili od bolesti, proizlazi iz dokumenta u koji je uvid imala agencija Reuters.

Nacionalni i regionalni čelnici koji su se sastali u četvrtak dogovorili su mjere kao dio odgovora na četvrti val pandemije koja je snažno pogodila Njemačku, a u nekim dijelovima bolnice učinila preopterećenima.

U dijelovima zemlje u kojima će stopa hospitalizacija prijeći određeni prag, pristup javnim, kulturnim i sportskim događajima i restoranima bit će ograničen na one koji su se ili cijepili ili oporavili, pokazuje dokument.

Saska, regija koja je najjače pogođena četvrtim valom, već razmatra djelomični ‘lockdown’, uključujući zatvaranje kazališta, koncerata i odgodu nogometnih utakmica, javio je list Bild.

Ta istočna njemačka savezna država ima najmanju procijepljenost, a najvišu stopu zaraze.

Dnevni broj novozaraženih je u Saskoj, uporištu krajnje desne Alternative za Njemačku koja okuplja protivnike cijepljenja i ‘lockdowna’, narastao 14 puta, prenosi Reuters.

Čelnik te savezne države Michael Kretschmer objavio je parlamentu da će tamošnja vladajuća koalicija snažno odgovoriti na rast broja zaraženih. 

Ta najava dolazi u istom tjednu kad je Austrija uvela opću karantenu za necijepljene. Kretschmer je kazao kako ne vjeruje da je dovoljno samo ciljati na necijepljene. 

Aktualni val zaraze u Njemačkoj dolazi u nezgodno političko vrijeme, kad kancelarka Angela Merkel djeluje kao vršitelj dužnosti dok tri stranke pregovaraju o formiranju nove vlasti nakon izbora u rujnu. 

Njemački savjetodavni odbor za cijepljenje odvojeno je preporučio ‘booster’ doze za sve starije od 18 godina.

Mjere za necijepljene spremaju i Češka, Slovačka i Grčka

Češka i Slovačka kao i Grčka imaju namjeru sljedeći tjedan uvesti mjere za necijepljene protiv Covida-19 kako bi se ubrzalo cijepljenje i olakšao pritisak na bolnice. Ta je mjera odraz one koja je već donesena u Austriji, a priprema se i u dijelovima Njemačke, dok se Europa suočava s porastom infekcija.

Češka vlada odobrila je planove da se od ponedjeljka omogući samo onima koji su se cijepili ili su preboljeli zarazu korona virusom u proteklih šest mjeseci ulazak u restorane, na određena događanja i korištenje različitih usluga.

Slovačka je poduzela sličan korak, što je premijer Eduard Heger nazvao “lockdownom za necijepljene”.

Češka, zemlja od 10,7 milijuna stanovnika, imala je u utorak rekordnih 22.511 slučajeva zaraze korona virusom u jednom danu.

Ona je ispod prosjeka EU-a kada se radi o broju cijepljenih, s 58 posto. Slovačka stoji po tom pitanju još lošije od Češke s 45 posto.

“Glavni je cilj ovih mjera motivacija za cijepljenje”, rekao je češki ministar zdravstva Adam Vojtech.

Oko 10.000 prosvjednika u srijedu je demonstriralo u Pragu protiv planova o novim restrikcijama. “Bojimo se da će od ponedjeljka, kada strože mjere stupaju na snagu, to postati još gore”, rekla je glasnogovornica Sveučilišne bolnice sv. Ana u Brnu.

Grčka je u četvrtak također najavila da će od drugog tjedna uvesti restrikcije za one koji nisu cijepljeni.

Kako je rekao premijer Kiriakos Mitsotakis u televizijskom obraćanju naciji, ta će mjera obuhvatiti primjerice zabranu ulaska necijepljenima u sve unutarnje prostore, uključivo u kina, muzeje i teretane.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 18.11.2021.