Njemačka vlada, usprkos padu broja novozaraženih koronavirusom, još ne vidi mogućnost potpunog otvaranja tijekom ljeta, priopćeno je u ponedjeljak.

“Mi još uvijek nismo stvorili uvjete za jednako tako opušteno ljeto kao prošle godine”, rekao je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert na konferenciji za tisak.

On je dodao kako pad broja novozaraženih kao i napredujuća kampanja cijepljenja „ulijeva nadu”, ali kako ne bi trebalo donositi “preuranjene zaključke”.

“Naš cilj mora i dalje biti smanjenje dnevnih zaraza na najmanju moguću mjeru”, rekao je Siebert.

U ponedjeljak je državni epidemiološki institut Robert Koch zabilježio je pad sedmodnevne incidencije na 83. Prije nekoliko tjedana sedmodnevna incidencija na razini Njemačke je iznosila preko 130.

Seibert je ukazao na to da je cilj daljnje smanjenje incidencije na razinu koja je u nekim saveznim pokrajinama, poput Schleswig-Holsteina, pala na vrijednosti ispod 35.

“Veselimo se tomu da smo uspjeli prekinuti treći pandemijski val. Uživajmo u pomisli na to što je sada sve moguće u danima koji su pred nama”, rekao je glasnogovornik savezne vlade.

On je naglasio kako mjere poput nošenja maske, održavanja razmaka i testiranja i dalje ostaju “saveznici u borbi protiv pandemije”.

“Ova borba još nije okončana”, rekao je Seibert.

Njemačka vlada je prošlog tjedna najavila mogućnost odlaska na odmor ovog ljeta kako za one koji su u potpunosti cijepljeni tako i za one s negativnim testom.

Mnoge savezne pokrajine najavile su otvaranje terasa ugostiteljskih objekata i hotela već sljedećeg vikenda kada je u Njemačkoj praznik Duhovi.

Aktualne mjere koje predviđaju automatsko uvođenje i pooštravanje mjera iznad incidencije od 50 i 100 su na snazi do kraja lipnja. 


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 17.05.2021.