Njemačke savezne pokrajine postupno uvode strože mjere u borbi protiv širenja pandemije koronavirusa, a vodeći virolozi pozivaju građane da društvene kontakte smanje na najmanju moguću mjeru.

„Situacija tijekom pandemije još nije bila ovako ozbiljna kao što je sada“, rekao je direktor državnog epidemiološkog Instituta Robert Koch, Lothar Wieler, u razgovoru za tjednik Die Zeit. 

On je pozvao građane da, iako to trenutno ne spada u mjere borbe protiv pandemije na saveznoj ni na razini pokrajina, smanje društvene kontakte na najmanju moguću mjeru, posebice u zatvorenim prostorima.

Također je građanima preporučio da se testiraju uoči susreta s osobama koje spadaju u rizične skupine.

Od sutra na području čitave zemlje na snagu stupa promijenjeni zakon o borbi protiv zaraza, koji nalaže pristup radnom mjestu i javnom prijevozu samo za osobe koje su cijepljene ili koje su preboljele koronavirus ili su svježe negativno testirane.

Isti zakon saveznim pokrajinama omogućava prilagođavanje mjera aktualnoj epidemiološkoj situaciji.

Tako npr. u Berlinu od vikenda za ugostiteljske objekte i kulturne ustanove vrijedi tzv. 2Gplus pravilo, po kojemu pristup imaju samo osobe koje su cijepljene ili preboljele koronavirus, koje dodatno moraju predočiti negativni koronatest. Tzv. 2G pravilo, koje omogućava pristup samo cijepljenima ili onima koji su preboljeli virus, uvodi se i u maloprodaju, s izuzetkom trgovina za svakodnevne potrebe. 

U susjednom Brandenburgu djeca više nisu obvezna dolaziti u školu, a u ovoj saveznoj pokrajini su, isto kao i u Tirinškoj, Bavarskoj i Saskoj, zabranjeni božićni sajmovi.

U Tirinškoj, Baden-Württembergu, Saskoj i Bavarskoj od sutra vrijede, ovisno o lokalnoj indiciji, i zabrane noćnog kretanja za necijepljene.

Ministar zdravstva Jens Spahn založio se u utorak, u razgovoru za javni servis Deutschlandfunk, za uvođenje pravila 2Gplus na području cijele zemlje.

Broj novozaraženih koronavirusom u Njemačkoj je u utorak ponovno oborio dosadašnje rekorde, s 45.326 novih slučajeva zaraze.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 23.11.2021.