Autor: Z.S./Deutsche Welle

Deutsche Welle donosi iskustva hrvatskih poduzetnika koji imaju podružnice svojih tvrtke u Njemačkoj. Direktor jedne od njih, Željko Barišić, tvrdi da se u Njemačkoj susreće s problemom koji nije očekivao – njemačke tvrtke otimaju se za hrvatske radnike.

‘Problematika s kojom se susrećemo je da nam njemačke tvrtke sada ‘otimaju’ kvalitetne radnike i privlače ih sebi u njemačke tvrtke. Evo baš smo sada morali prepustiti poslovođu, tri ili četiri tesara’, kaže Barišić.

Ovaj poduzetnik osvrnuo se i na hrvatske tvrtke koje varaju radnike u Njemačkoj. ‘ Ima vrlo uspješnih tvrtki, ali na žalost čujem da ima i naših (hrvatskih) tvrtki u Njemačkoj koje nisu upoznate koje su obveze i koje sve posljedice mogu imati, a doživi se i da ljudi kod tih tvrtki ne budu plaćeni. Mislim da bi tu naše Ministarstvo trebalo rigoroznije gledati, ali vjerojatno su njihove mogućnosti ograničene’, rekao je za DW.

Direktor druge tvrtke, Damir Jakšić, iznio je podatke koliko plaća radnike u podružnici svoje tvrtke u Njemačkoj -11 eura po satu za majstora fasadera, a predvodnik koji vodi ekipu dobiva 13,95 eura po satu. Radnici dobivaju i novac za godišnji odmor jer tako nalažu njemački zakoni. Jakšić kaže da nije jednostavno naći kvalitetnog radnika jer su mnogi imali negativna iskustva s radom u Njemačkoj pa su sada oprezni.

Datum objave: 25.09.2014.