Uoči blagdana blaženog Alojzija Stepinca s vjernicima Hrvatske katoličke misije Köln u prošlu nedjelju svetu misu slavio je dr. Dominikus Schwaderlapp, pomoćni biskup Nadbiskupije Köln, uz koncelebraciju župnika fra Vuka Buljana i župnog vikara fra Ivana Režića.

Biskup je bio oduševljen činjenicom da se u ispunjenoj crkvi Minoritenkirche okupilo jako puno djece i mladeži te da su vjernici i prije svete mise molili krunicu i litanije.

U svojoj propovijedi molitvu je označio jednim od stupova za ostvarenje zadaće koju nam je povjerio Isus, da budemo „svjetlo svijeta i sol zemlje“, uz svetu euharistiju, sakrament ispovijedi i štovanje Blažene Djevice Marije. Između ostaloga, u homiliji je istaknuo: „Jako je važno, drage sestre i braćo, da mi osobno razgovaramo s Bogom, na svoj način, na hrvatskom, na njemačkom, na našim dijalektima, našim riječima. Gospodin sve razumije”.

Pozvao je sve, posebno mlade, da svjedoče svoju vjeru: „Svjedočimo. Lijepo je ovdje vidjeti tako puno mladih ljudi. Vi ste s drugom djecom i mladima kojima je njemački jezik materinski u vašim školama. Nemojte se bojati pričati im što činite. Da se ovdje okupljate, da molite, da idete na sakramente, vi ste najbolji apostoli za svoje uzraste, bolji nego ja. Vi znate kakve radosti i kakve brige oni imaju, vi znate kako oni funkcioniraju. Vi možete biti svjedoci. Ne tako što ćete držati velike propovijedi, nego tako što ćete vjerno činiti ono što činite, nastojati biti dobri kršćani, ljubiti Boga, i ljubiti bližnjega, i to ne tajiti. Drage sestre i braćo, to vrijedi za sve nas“.

Tijekom mise pjevao je zbor pod ravnanjem s. Renate Rapi, a darove su prinosili mladi odjeveni u hrvatske narodne nošnje. Na misi je bio prisutan i dr. Ivan Bulić, generalni konzul Republike Hrvatske u SR Njemačkoj za područje Nordrhein-Westfalen te Ingbert Mühe, povjerenik u Nadbiskupiji za strane vjernike.

Njemački biskup dr. Dominikus Schwaderlapp posjetio HKM Köln, poručio mladima: Vi ste najbolji apostoli
FOTO: Hrvatska katolička misija Köln

Na kraju mise voditelj HKM-a Köln fra Vuk Buljan na poseban je način zahvalio biskupu Schwaderlappu na posjeti.

“Hvala Vama, oče biskupe, a preko Vas i našem uzoritom kardinalu Woelkiju, što ne dopuštate da takozvana ‘istinoljubivost’ vodi Crkvu u sukob s Crkvom, nego što se trudite naviještati Krista, Istinu, koji želi i čini Crkvu jednom i jedinstvenom. Bog Vam pomogao na tom putu ustrajati. Dok Vam to želimo istodobno govorimo: s Vama i našim kardinalom Woelkijem vjernici su Hrvatske katoličke misije Köln. I to će ostati. Živjeli nam”, zaključio je fra Vuk Buljan.


Autor: CroExpress/Hrvatska katolička misija Köln Datum objave: 10.02.2023.