Autor: Z.S./Der Spiegel

Marcel Fratzscher, čelnik Njemačkog instituta za ekonomska istraživanja, smatra da se njemačka ekonomija polako raspada. unatoč ‘sjajnoj fasadi’.

Kako piše Der Spiegel,  u svojim javnim nastupima Fratzscher voli publici postaviti pitanje: ‘Koja je ovo zemlja?’ Zatim krene s opisom mjesta ispodprosječnog rasta od 2000.-e naovamo, u usporedbi s drugim zemljama eurozone, gdje dva od tri radnika zarađuju manje danas nego 2000.-e i gdje je produktivnost tek malo porasla. Odgovori su obično Portugal, Italija, Francuska…. Ovaj ekonomist tada se trijumfalno nasmije i otkrije im da je riječ o Njemačkoj.

Stručnjak iz Bonna radio je kao savjetnik vlade u Jakarti tijekom azijske financije krize sredinom 90-ih. Radio je kao istraživač Instituta Peterson u Washingtonu, pisao analize za Europsku središnju banku tijekom krize eura. Kako kaže, razvoj događaja u Njemačkoj uvijek je gledao s distance. Godinu je dana čelnik instituta DIW i sada otvoreno kritizira četvrtu najveću svjetsku ekonomiju. Navodi primjer njemačke prodaje visokokvalitetnih automobila i strojeva diljem svijeta, dok u istom trenutku roditelji moraju skupljati novac da bi obojali zidove u osnovnim školama. Tvrtke i domaćinstva sjede na milijardama, a polovica svih mostova na autocestama hitno treba popravak.

Fratzscher svoju teoriju naziva ‘Njemačka iluzija’ (Die Deutschland Illusion), što je i naslov njegove nove knjige. U knjizi piše kako građani Njemačku vide kao lokomotivu zapošljavanja i model reforme za sve Europljane, a Njemačka se, kaže, jedva izvukla iz financijske krize. On vjeruje da Nijemci žive ‘na rezervi’ i da zemlja ne brine o svojoj budućnosti. Razlog zbog kojeg je Njemačka u problemu, smatra, je što ne ulaže u tvrtke, edukaciju i infrastrukturu. Investicije su od 1999. do 2012. pale za 3 postotka BDP-a, što je najveća ‘investicijska rupa’ u Europi. Vlada i poslovnjaci bi trebali trošiti 103 milijardi dolara više na godišnjoj razini kako bi održali status quo i postigli razuman rast, tvrdi Fratzscher.

Da Fratzscher ne ‘lupa’ u prazno, dokazuje i činjenica da ga je ministar gospodarstva Njemačke krajem prošlog mjeseca zaposlio kao povjerenika za investicije.

Datum objave: 19.09.2014.