Ni Soederov ni Laschetov tim nisu željeli komentirati pregovore ni planove.

Njemački konzervativci probili su u nedjelju rok u kojem su trebali odlučiti tko će nakon odlaska Angele Merkel na parlamentarnim izborima predvoditi CDU i CDU, signalizirajući krizu u konzervativnim redovima nekoliko mjeseci prije izbora.

Kršćanski demokrati (CDU) i njihovi bavarski saveznici (CSU) već dugo vode ogorčenu bitku za čelnu poziciju na listi za parlamentarne izbore.

Utjecajni članovi koalicije traže od Armina Lascheta, čelnika CDU-a, i Markusa Soedera, lidera CSU-a, da prekinu interne čarke koje bi, kako strahuju, moglo naškoditi njihovim izgledima u rujnu.

Obojica su premijeri moćnih saveznih zemalja, Laschet vodi vladu Sjeverne Rajne-Vestfalije, a Soeder Bavarske.

Dvojica političara i njihovi timovi razgovarali su prošlog tjedna u više navrata kako bi do nedjelje riješili sukob, ali pregovori se nisu pomaknuli s mrtve točke, unatoč tvrdnjama da su bili konstruktivni.

Prema izvorima agencije dpa, Soeder je u nedjelju navečer doputovao avionom u Berlin, a u glavnom je gradu navodno i Laschet. Navečer su navodno stigli u zgradu saveznog paralmenta, možda radi sastanka, piše dpa, dodavši da informacija o sastanku nije potvrđena.

Ni Soederov ni Laschetov tim nisu željeli komentirati pregovore ni planove.

Ne bude li odluka donesena u ponedjeljak, vrući bi kesten u utorak mogao biti prebačen na parlamentarnu frakciju CDU/CSU, napominje dpa.

Anketa koju je nedavno provela javna televizija ARD pokazala je da Soedera na poziciji kancelarskog kandidata CDU-a i CSU-a podupire 44 posto Nijemaca a Soedera samo 15 posto, navodi agencija AFP.

CDU i CSU tradicionalno imenuju zajedničkog kandidata za kancelarsku poziciju i u normalnim prilikama Laschet bi kao lojalni kadar Angele Merkel bio logično rješenje, budući da je CDU veća stranka.

Pandemija je izmiješala karte i problemi vlade u upravljanju krizom negativno su utjecali i na rejting CDU-a, otvarajući priliku Soederu da se profilira kao jak kandidat. Bavarski je čelnik izravniji u nastupu i trenutno spada među najpopularnije njemačke političare, napominje dpa.

Laschet pak ima podršku većine čelnika CDU-a. Pozornost su privukli ‘prebjezi’ poput premijera Saske-Anhalta i Saarlanda koji su signalizirali potporu Soederu, a pridružila im se i zajednička organizacija mladih CDU-a i CSU-a.

Bavarska je pak stranka gotovo jedinstvena u podršci Soederu.

Problemi u savezu dvije konzervativne stranke odražavaju dubok trag koji je Merkel ostavila na političkoj sceni nakon 16 godina provedenih na kancelarskoj dužnosti.

Iako u javnosti razmjenjuju otrovne strelice, i Soeder i Laschet upozoravaju na nužno jedinstvo konzervativnog bloka koji je dominirao njemačkom političkom scenom nakon Drugog svjetskog rata, a na rujanskim izborima jaki će mu izazivač biti Zeleni, ističe dpa.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 19.04.2021.