Uz sve više smrtnih slučajeva civila u Ukrajini usred ruske invazije, Njemačka je pod pritiskom da se odrekne ruskog plina i nafte, jer kritičari kažu da prihodi Moskvi osiguravaju vitalna sredstva za vođenje rata.

Nijemci bi trebali početi štedjeti energiju kako bi postali neovisniji o ruskim fosilnim gorivima, rekao je njemački ministar gospodarstva Robert Habeck, dok najveće europsko gospodarstvo traži načine za smanjenje uvoza plina i nafte iz Rusije kao odgovor na rat u Ukrajini.

Uz sve više smrtnih slučajeva civila u Ukrajini usred ruske invazije, Njemačka je pod pritiskom da se odrekne ruskog plina i nafte, jer kritičari kažu da prihodi Moskvi osiguravaju vitalna sredstva za vođenje rata. Moskva svoju invaziju na Ukrajinu opisuje kao “specijalnu vojnu operaciju”. Habeck je rekao da bi Njemačka mogla postati manje ovisna ako građani smanje potrošnju energije, predlažući korištenje vlaka ili bicikla umjesto vožnje automobilila, kad god je to moguće.

“Svaki neprijeđeni kilometar doprinos je lakšem bijegu od ruskih zaliha energije. Također štitimo klimu”, rekao je Habeck u intervjuu za Funke Media Group, a prenosi Reuters.

Također je predložio, jednom ili dva put tjedno rad od kuće.

Zelenskij optužio Njemačku i Mađarsku da nastavljaju kupovati rusku naftu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij optužio je Njemačku i Mađarsku da blokiraju napore da se uvede embargo Rusiji na energente, u intervjuu u četvrtak za BBC.

Optužio je europske zemlje koje nastavljaju kupovati rusku naftu da “zarađuju svoj novac na krvi drugih ljudi”.

Rusija bi ove godine na uvozu svojih energenata trebala zaraditi do 250 milijardi funti – što je povećanje od više od trećine u odnosu na prošlu godinu.


Autor: CroExpress Datum objave: 15.04.2022.