Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas rekao je u utorak da mu je “laknulo” što je međunarodni sud potvrdio doživotnu kaznu zatvora ratnom čelniku bosanskih Srba Ratku Mladiću za genocid i zločine protiv čovječnosti te je ocijenio da je “pravda trijumfirala”.

“Nadam se da je ovo utjeha za žrtve i preživjele”, dodao je Heiko Maas na Twitteru komentirajući današnju odluku međunarodnog suda da potvrdi doživotnu kaznu zatvora bivšem čelniku vojske bosanskih Srba.

Ratni zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić pravomoćno je proglašen krivim za najteže ratne zločine, uključujući genocid, i osuđen na kaznu doživotnog zatvora, odluka je žalbenog vijeća Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) objavljena u utorak u sjedištu tog suda u Den Haagu.

Pravomoćnom presudom okončan je pravosudni proces započet još u srpnju 1995., kada je tužiteljstvo Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) podignulo prvu optužnicu protiv Mladića.

“Bosanski krvnik”, kako su Mladića uoči izricanja pravomoćne presude opisali inozemni mediji zbog njegove brutalnosti i nemilosrdne kampanje progona i ubijanja nesrpskog stanovništva u BiH, sada je konačno osuđen za četiri udružena zločinačka pothvata, odnosno za genocid na području Srebrenice 1995. te za progon, istrebljivanje, ubojstva, deportaciju, nehumana djela, teroriziranje i protupravne napade na civile te uzimanje pripadnika mirovnih snaga Ujedinjenih naroda (UNPROFOR) za taoce. 


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 08.06.2021.