Njemački tjednik „Der Spiegel“ (26.6.2021.) koji odavno nema dopisnika za jugoistočnu Europu pa samo ponekad i vrlo rijetko nešto piskara o tim prostorima, uglavnom negativno i s kranje lijevih pozicija.

Tako je u navedenom broju objavio kraće izvješće o tome kako hrvatska policija nasilnim sredstvima tjera s hrvatskog teritorija u Bosnu izbjeglice uglavnom iz Afganistana, među njima malu djecu, noseće žene i invalide, a to su ilegalno dokumentirali snimcima publikacije Spiegel, Njemačka i Švicarska televizija, ali i, kako piše, hrvatske novine „Novosti“, ne znajući da je ta tiskovina glasilo srpsko-hrvatske koalicije koju sufinancira Vlada, a tu istu vladu sada skupa sa stranim medijima kleveće da protivno europskim zakonima tjera afganistanske izbjeglice preko granice u Bosnu i Hercegovinu.

Naime prema Spiegelu „izbjelice su uhvaćene duboko u hrvatskom teritoriju te im Hrvatska mora pružiti priliku da postave zahtjev za dobvivanje azila.“ No njemački tjednik ignorira činjenicu da ti ljudi uopće ne žele dobiti azil u Hrvatskoj nego uglavnom u Njemačkoj koju oni smatraju „zemaljskim rajem“, dok je Hrvatska za njih siromašna zemlja u kojoj nemaju nikakve izglede za bolji život. Istodobno se ovih tjedana u njemačkim medijima mogu čitati žalopojke da njemačka vojska stacionirana u Afganistanu uskoro napušta tu zemlju, ali ne želi povesti u svoju zemlju svoje afganistanske pomoćnike koje će talibani čim uskoro dođu na vlast zaklati kao janjce .

To što radi hrvatska policija je upravo sitnica prema onome što njemački afganistanski koloborateri očekuju od svojih islamista, smrt.

Prema Spiegelu postupci hrvatske policije prema Afganistancima mogli bi, po mišljenju europskih parlamentaraca, „naškoditi vjerodostojnosti Europske Unije“ kao da ona uopće još postoji s obzirom da izbjeglice dobro znaju da Grčka i Italija kao članice EU-a nastoje svim sredstvima „ogaditi“ njihov boravak u tim zemljama. 

Po mišljenju euro-parlamentarke iz Nizozemske Tineke Strik „Komisija Europske Unije morala bi prisiliti Hrvatsku da tim izbjeglicama dade mogućnost postavljanja molbe za azil.“ No  samo prije nekoliko tjedana, ugledna članica EU-a,  Danaka,  službeno je objavila da više ne želi davati azil izbjeglicama, i  nikome ništa. O tome bi Spiegel trebao detalnije pisati. 

Tjednik također navodi kako je Komisija Europskog vijeća protiv zloostavljanja potvrdila zamjerke protiv hrvatskih graničnih službenika dok se hrvatska vlada  protivila  objavljivanju toga izvješća, a to opet demantira hrvatsko ministarstvo unutarnjih poslova. U čitavoj ovoj zavrzlami najviše začuđuje da u hajci na hrvatske granične službenika sudjeluje tjednik „Novosti“ koji sufinancira hrvatska vlada.

Znaju li oni koji srpskom tjedniku odobravaju  na stotine tisuća kuna godišnje da taj listić vodi propagandni rat protiv „svoje“ vlade?  Jedna hrvatska izreka glasi da tko šuti, odobrava, što bi moglo značiti da se hrvatska vlada slaže s optužbama inozemnih propagandista protiv njezinih vlastitih policajaca. 

                                                 


Autor: Gojko Borić (Köln) Datum objave: 29.06.2021.