Norveška će idući tjedan obilježiti desetu godišnjicu krvavih događaja u kojima je desni ekstremist Anders Behring Breivik ubio 77 ljudi, u najgorem nasilju u toj nordijskoj zemlji od Drugog svjetskog rata.

Breivik je 22. srpnja 2011. prvo detonirao bombu ispred ureda premijera u Oslu, ubivši osmero ljudi, nakon čega se uputio na otok Utoya, gdje je usmrtio 69 ljudi okupljenih u kampu za mlade Laburističke stranke. 

“Stalno razmišljam o tome koliko su bili mladi”

U četvrtak će se održati ceremonija na oba mjesta – ispred bivšeg ureda premijera, koji je danas prazan zbog sporova kako ga obnoviti, a potom na otoku koji se nalazi nekoliko desetaka kilometara zapadno od norveške prijestolnice. 

Ceremoniji će prisustvovati premijerka Erna Solberg, preživjeli i obitelji poginulih. 

“Stalno razmišljam o tome koliko su bili mladi”, rekla je za agenciju Reuters preživjela 26-godišnja Astrid Hoem tijekom posjeta Utoyi. 

“Imali su 16, 17, 18 godina. Tada je postojala tuga zbog gubitka prijatelja. Danas je to i tuga jer nismo saznali kakvi bi oni bili s 26, 27, 30 godina.” 

Memorijalni i obrazovni centar

Utoya je postala memorijalni i obrazovni centar, a školska djeca mogu tijekom organiziranih izleta prespavati u drvenim kućicama izgrađenima nakon napada. 

Anders Behring Breivik je dobio 21 godinu zatvora, a ta se kazna može produžiti na doživotnu ako će se on smatrati opasnim za društvo. Preživjeli su danas zabrinuti jer je on postao inspiracija za bijele supremaciste diljem svijeta. 

U ožujku 2019. Brenton Tarrant na Novom Zelandu je ubio 51 osobu u dvije džamije, a u svom manifestu prije pohoda rekao je da je bio inspiriran Breivikom.


Autor: CroExpress. Hina Datum objave: 17.07.2021.