Hrvatska se od danas može pohvaliti s jednim restoranom koji nosi dvije MICHELINOVE zvjezdice te s 10 restorana nositelja jedne prestižne MICHELINOVE zvjezdice, globalno najznačajnije i najprepoznatljivije gastronomske oznake.

Jasno je to nakon današnje objave najnovije selekcije MICHELINA za Hrvatsku u sklopu koje se novim zvjezdicama mogu pohvaliti restorani Agli Agmici iz Rovinja, koji od danas nosi dvije zvjezdice te restoran Dubravkin put iz Zagreba koji je dobio jednu zvjezdicu, dok su restorani Pelegrini (Šibenik), 360º (Dubrovnik), Monte (Rovinj), Noel (Zagreb), Boškinac (Novalja), LD Restaurant (Korčula), Nebo (Rijeka), Alfred Keller (Mali Lošinj) te Korak (Jastrebarsko) uspješno zadržali svoje zvjezdice.

„Novi MICHELINOV vodič ponovna je potvrda izvrsnosti hrvatske gastronomije, koja je zahvaljujući kreativnosti i strasti hrvatskih chefova već priznata u svijetu što potvrđuje i najnovija odluka Svjetske turističke organizacije, koja je našeg chefa Rudija Štefana proglasila globalnim ambasadorom za gastronomski turizam. Raznolikost ponude, autohtoni sastojci te bogatstvo interpretacije hrvatskih jela, dodatan su motiv i dolaska mnogim turistima, a razvoj eno i gastro turizm

a prepoznat je i u našim strateškim dokumentima. Čestitam svima koji su ove godine uvršteni u ovaj svjetski relevantan gastronomski vodič i vjerujem kako će iz godine u godinu sve više naših restorana pronaći svoje mjesto u njemu“, izjavio je Tonči Glavina, ministar turizma i sporta.

Kada je pak riječ o oznaci MICHELIN Green Star, istu su uspješno zadržali restorani Zinfandel’s (Zagreb), Konoba Mate (Korčula) i Korak (Jastrebarsko). Podsjećamo kako se ova oznaka dodjeljuje onim restoranima koji su posebno posvećeni gastronomiji koja se temelji na održivosti i ekološkoj prihvatljivosti.

„Hrvatska je danas vrlo dobro prepoznata kao kvalitetna i atraktivna destinacija, a MICHELINOVE oznake predstavljaju potvrdu izvrsnosti hrvatske gastronomije i umijeća naših chefova koji svojim radom i trudom doprinose zadovoljstvu naših gostiju. Kao destinacija želimo pratiti trendove izvrsnosti, a da se imamo čime pohvaliti dokazuje i ova selekcija MICHELINA koji uvelike doprinosi promociji naše zemlje kao kvalitetne i prestižne gastronomske destinacije. Činjenicu da Hrvatska danas ima ukupno 93 restorana nositelja neke od oznaka itekako ćemo znati iskoristiti u daljnjoj promociji, kako gastronomije kao proizvoda, tako i Hrvatske kao destinacije u cjelini“, izjavio je Kristjan Staničić,direktor Hrvatske turističke zajednice, glavnog nacionalnog partnera Michelina, uputivši iskrene čestitke svim nagrađenim i izdvojenim restoranima.

Uz navedene oznake MICHELIN je na listu Bib Gourmand dodatno uvrstio još i restoran Fakin iz Legrada pa se tako Hrvatska danas može pohvaliti s ukupno 11 restorana s ovom MICHELINOVOM oznakom koja se dodjeljuje restoranima koji nude kvalitetne menije po pristupačnim cijenama.

Dodajmo kako su nove oznake rezultat tajnog obilaska hrvatskih restorana od strane profesionalnih inspektora MICHELINA, globalno najznačajnijeg i najpriznatijeg vodiča za restorane na čijim je stranicama objavljen popis za Hrvatsku.


Autor: HTZ Datum objave: 03.07.2024.