Njemački ministar zdravstva smatra kako je “znatno veći rizik da necijepljeni teško obole od korone”.

Kako se bliži Nova godina tako europske zemlje donose sve oštrije mjere u borbi protiv pandemije. U Bundestagu bi tako u siječnju sve stranke, prema pozivu bavarskog ministra zdravstva Klausa Holetscheka, trebao biti donešen zakon o obaveznom cijepljenju svih građana protiv korone, donosi Deutsche Welle.

Holetschek je govorio i o sankcijama za one koji se ipak ne bi cijepili, ukoliko se ta obaveza uvede. Osim što se razmatraju financijske kazne, razmatra se i o tome da necijepljeni više plaćaju zdravstveno osiguranje od cijepljenih, da moraju dijelom snositi troškove liječenja od korone ili da ne dobijaju novac kad su na bolovanju.

Njemački ministar zdravstva smatra kako je “znatno veći rizik da necijepljeni teško obole od korone”. Osim toga i Udruženje liječnika opće prakse Berlina također se izjasnilo za to da necijepljeni snose dio troškova ukoliko obole od korone.Kako je izračunalo zdravstveno osiguranje AOK, to bi moglo biti poprilično skupo.

Prosječno liječenje oboljelog od korone koji završi na respiratoru košta 34.200 eura, a ako se koriste umjetna pluća (ECMO) onda čak 92.000 eura. Prosječno oboljeli pacijent od korone bi tako svoje liječenje plaćao 5.800 eura.

Nedavno se i novi njemački kancelar Olaf Scholz izjasnio za uvođenje obaveznog cijepljenja, i najavio da će o tome zastupnici glasati najkasnije do početka veljače, bez obaveze poštivanja stranačke stege.

Etički savjet koji savjetuje vlasti je većinom glasova takođe podržao uvođene obaveznog cijepljenja za odrasle. U ukupnom stanovništvu, 74 posto građana je primilo najmanje jednu dozu, 71 posto najmanje dvije, a 36 posto tri doze cjepiva, navodi Deutsche Welle.


Autor: CroExpress Datum objave: 28.12.2021.