Uputio je kako ogovaranje i tračevi također truju sinodalno ozračje Crkve, te naglasio: ‘Sveti Otac potiče da ne ogovaramo druge’.

Na početku virtualnoga proljetnog plenarnog zasjedanja Njemačke biskupske konferencije, 23. veljače apostolski nuncij u Njemačkoj nadbiskup Nikola Eterović pozvao je biskupe da sačuvaju „živu tradiciju Crkve“, prenosi nedjelja.ba.

Pozdravljajući, kako piše CNA Deutsch, na taj način okupljene biskupe, nuncij Eterović istaknuo je kako je „Katolička Crkva u Njemačkoj također u krizi“. Stoga je uputio kako je u današnje vrijeme, kada „problemi [Crkve] odmah iziđu u novinama“, nužan povratak duhu evanđelja.

U tom smislu citirao je riječi Poslanice Efežanima: „Daleko od vas svaka gorčina, i srdžba, i gnjev, i vika, i hula sa svom opakošću! Naprotiv! Budite jedni drugima dobrostivi, milosrdni; praštajte jedni drugima kao što i Bog u Kristu nama oprosti“ (4,31-32).

Zatim se prisjetio „programa kršćanskog života“ koji je papa Franjo preporučio osoblju u Rimskoj kuriji na tradicionalnom božićnom prijemu 21. prosinca 2020.

„Kriza više nije samo uobičajeno mjesto diskursa i intelektualnog establišmenta, ona je postala stvarnost koja utječe na sve“, citirao je Papu nuncij Eterović, napomenuvši kako je trenutačna kriza velika prilika, poput one „kada se pšenično zrno nakon žetve odvoji od kukolja, a zatim očisti“.

„Morate živjeti krizu u duhu evanđelja“, naveo je citat, nastavivši u istom kontekstu da je nužno napraviti razliku između krize čišćenja i štetnog sukoba. To je, kako je rekao, posebno štetno za crkvenu zajednicu, jer „kriza općenito ima pozitivan ishod utoliko što nudi mogućnost za rast“, dok sukob ostaje „negativan“ jer, naglasio je mons.

Eterović pozivajući se na riječi iz enciklike Evangelii Gaudium, „uvijek dovodi do sukoba, natjecanja i naizgled nerješivog antagonizma“, „u kojem su ljudi podijeljeni na drage prijatelje i neprijatelje protiv kojih se treba boriti, pri čemu na kraju samo jedna od strana može izaći kao pobjednica“.

Uputio je kako ogovaranje i tračevi također truju sinodalno ozračje Crkve, te naglasio: „Sveti Otac potiče da ne ogovaramo druge.“

„Kako bismo se ispravno suočili s krizom, Papin savjet je koristan“, rekao je mons. Eterović, dodavši da on opominje „ne prekidati dijalog s Bogom, čak ni ako je težak“. „Treba pojačati molitvu, a istodobno se mora održavati dijalog sa susjedom“, poručio je nuncij, pozivajući se na Papine riječi.

Podsjetio je da je Duh Sveti i dalje „glavni akter sinodalnosti“, te naglasio citirajući papu Franju: „Tradicija je blago, kako je podsjetio Benedikt XVI. To je ‘živa rijeka koja nas povezuje s izvorima, živa rijeka u kojoj su izvori uvijek prisutni, velika rijeka koja nas dovodi do luke Vječnosti’.

Na pamet mi pada izraz velikog njemačkog glazbenika: ‘Tradicija je očuvanje budućnosti, a ne muzej, ne čuvar pepela.’ ‘Staro’ je istina i milost koju već imamo. Novost su različiti aspekti istine koje postupno razumijevamo (…) Bez milosti Duha Svetoga, čak i kad se sinodski počne razmišljati o Crkvi, umjesto govora o zajedništvu u Duhu, ona će sebe doživljavati kao bilo koji demokratski skup sastavljen od većine i manjina.

Poput parlamenta, na primjer: a to nije sinodalnost. Samo prisutnost Duha Svetoga čini razliku.“

Nadbiskup Eterović podsjetio je i na pismo Svetoga Oca Hodočasničkom narodu Božjem u Njemačkoj od 29. lipnja 2019. u kojemu, uz ostalo, potiče na suočavanje s izazovima, „vodeći računa da se u njih ne zapletemo i ne izgubimo viziju“.

Zaključno je poručio: „Stoga ‘sensus Ecclesiae’ treba čuvati u smislu jedinstva sa sveopćom Crkvom, jer podsjeća na ‘ljepotu višedimenzionalnoga lica Crkve’, koja se hrani iz ‘izvora najživlje i najpotpunije tradicije’“, prenosi nedjelja.ba.


Autor: CroExpress Datum objave: 25.02.2021.