Autor: Hina/CroExpress

Svečanom sjednicom Općinskoga vijeća i dodjelom priznanja istaknutim pojedincima i udrugama danas su u Nuštru obilježeni Dani obrane i Dani Općine Nuštar, koji se održavaju od 2. do 5. listopada u znak sjećanja na najteže trenutke jugosrpske agresije 1991. godine.
Početkom listopada 1991. hrvatski su branitelji u višednevnim borbama zaustavili i potpuno odbacili tenkovsko-pješadijske napade agresorske Jugoslavenske vojske i paravojnih srpskih postrojbi na Nuštar.

Podsjećajući na tragične i herojske dane obrane predsjednik Općinskog vijeća Ivica Gilja istaknuo je na svečanoj sjednici kako je tijekom Domovinskog rata poginulo 117 branitelja i civila s područja općine.

Općinski načelnik Hrvoje Drinovac osvrnuo na rezultate u protekloj godini te posebno istaknuo 100-postotno financiranje udžbenika za sve đake općine, osiguranih 25 učeničkih i studentskih stipendija, sufinanciran prijevoz srednjoškolaca, proširenje vodovodne mreže, izradu projekta reciklažnog dvorišta, LED javne rasvjete i drugo.

Nuštarce je na sjednici Općinskoga vijeća pozdravio i potpredsjednik Hrvatskog sabora Tomislav Čuljak, naglasivši kako je 1991. godine agresor u Nuštru zaustavljen te da hrvatski branitelji nikada neće niti smiju biti zaboravljeni.

Čuljak je ocijenio da je gospodarska situacija u Hrvatskoj teška, a gospodarstvo pred kolapsom.

Istaknuo je kako aktualna Vlada nema nikakva rješenja za izvući zemlju iz krize i okrenuta je samo punjenju proračuna, zanemarujući pokretanje gospodarstva i investicije.

I vukovarsko-srijemski župan Božo Galić je naglasio da Vlada vodi državu u krivom smjeru, dodavši kako je Vlada zaustavila više projekata u Vukovarsko-srijemskoj županiji koji se neposredno ili posredno odnose i na općinu Nuštar.

‘Projekt proširenja Luke Vukovar već dvije godine čeka iako smo našli austrijskoga partnera, a sada najavljuju privatizaciju Luke Vukovar bez da nas itko išta pita’, rekao je župan Galić.

Zaustavljena je i izgradnja obilaznice oko Vinkovaca, Centra za gospodarenje otpadom te izgradnja plinske elektrane u Vukovaru, dodao je.

Nakon podjele općinskih priznanja u mjesnoj crkvi sv. Duha služena je misa zadušnica za sve poginule i nestale Nuštarce, a potom su kod spomen-obilježja poginulima položeni vijenci.

Program obilježavanja Dana obrane i Dana općine Nuštar nastavlja se cjelodnevnim natjecateljskim, zabavnim i izložbenim sadržajima te večernjim klapsko-tamburaškim koncertom.

Bitka za Nuštar od 2. do 5. listopada 1991. kada su okupirani Cerić i Marinci danas u sastavu Općine Nuštar – bila je integralni dio vukovarsko-vinkovačke bojišnice.

Nuštar je, napose 5. listopada 1991. godine, napala 252. oklopna brigada Jugoslavenske vojske iz Kraljeva, potpomognuta srpskim paravojnim formacijama.

Nuštar je branilo oko 400 pripadnika Zbora narodne garde (ZNG) i drugih hrvatskih postrojba, koje su uništile osam tenkova i četiri transportera.

Tijekom žestoke agresije 90 posto seoske infrastrukture je potpuno uništeno, u Nuštru je tada i u višemjesečnom granatiranju poginulo 94 branitelja iz svih krajeva Hrvatske, a 280 ih je ranjeno.

Datum objave: 05.10.2014.