Uvođenje obveznog cijepljenja ne bi bio najučinkovitiji način da se oni koji se dosad nisu cijepili protiv covida-19 na to odluče, a planovi o pooštrenju mjera o posjedovanju zdravstvenih propusnica za cijepljene već daju rezultate, rekao je u nedjelju glasnogovornik francuske vlade Gabriel Attal.

Da bi ušli u restorane i kafiće, ali i da bi koristili prijevoz međuregionalnim vlakovima stanovnici Francuske odnedavno moraju posjedovati dokaz o tomu da su cijepljeni ili potvrdu o negativnom testu na covid.

S obzirom na porast broja zaraženih omikronom parlament je pokrenuo raspravu o zakonu kojim bi se opcija obveznog testiranja odbacila.

Predsjednik države Emmanuel Macron ovaj je tjedan rekao da želi ‘iznervirati’ necijepljene tako što će im u tolikoj mjeri otežati život da će se na kraju odlučiti za cijepljenje.

Četvero na svakih deset necijepljenih Francuza nije se cijepilo protiv covida zbog poteškoća u pristupu relevantnim zdravstvenim službama, objavio je ovaj tjedan francuski Nacionalni institut za zdravlje i medicinska istraživanja (Inserm).

‘I dalje ostajemo pri odluci da na necijepljene izvršimo pritisak’, rekao je u nedjelju za televiziju BFM Attal.

Francuska je u petak drugi put u samo tjedan dana evidentirala više od 300.000 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Hospitalizacije, koje većinom završavaju smještajem pacijenata oboljelih od covida-19 na odjelu za intenzivnu skrb, u stalnom su porastu, što uvelike opterećuje francuski zdravstveni sustav.

Attal je rekao i da je u proteklom tjednu provedeno gotovo 10 milijuna testiranja na covid-19 te da će vlada za taj posao staviti na raspolaganje više zdravstvenih radnika. No zaposleni u laboratorijima upozoravaju da bi stopa testiranja mogla biti neodrživa.

‘Jednostavno ne možemo nastaviti testirati ovako velik broj zaraženih, rekao je za BFM Lionel Barrand‘, predsjednik Nacionalnog sindikata medicinskih biologa.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 09.01.2022.