Prijedoru na sjeverozapadu BiH u srijedu je obilježen “dan bijelih traka” podsjećajući na datum kada je 1992. u toj općini počeo masovni progon nesrpskog stanovništva u kojemu je ubijeno više od tri tisuće Hrvata i Bošnjaka, uključujući najmanje 102 djece.

Članovi obitelji ubijenih i nestalih Prijedorčana mirnom su šetnjom kroz središte grada podsjetili na zbivanja od 31. svibnja 1992., kada su paravojne snage bosanskih Srba  preuzele vlast u gradu te svim Hrvatima i Bošnjacima zapovjedili da moraju istaknuti bijele plahte na svojim kućama, a kao znak raspoznavanja na ulicama moraju nositi bijele trake na rukavu.

Bez političkih govora sudionici komemoracije u srijedu su čitali imena ubijene djece i položili bijele ruže u središtu Prijedora, na mjestu gdje već gotovo desetljeće obitelji bezuspješno pokušavaju podići spomenik tim nedužnim žrtvama, čemu se odlučno protive lokalne i entitetske vlasti. 

Za političare koji vladaju Republikom Srpskom ta je ideja provokacija, a oni 30. svibnja smatraju danom oslobođenja Prijedora.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor na toj je tvrdnji inzistirao i u utorak, kada su lokalni Srbi obilježili datum kojega smatraju simbolom “obrane od hrvatsko-bošnjačke agresije”.

Kazao je kako je povijest samo jedna “i ne smije se iskrivljavati”, a da svima onima koji misle drugačije nema mjesta u Prijedoru.

“Svi koji misle drugačije i koji smatraju da ovdje nema mira i da je nestabilno, koji ne žele suživot, poručujemo da im nije mjesto u našem gradu i da su ovdje nepoželjni”, izjavio je 

Povjerenica VE pozvala na podizanje spomenika ubijenoj djeci 

Povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava Dunja Mijatović u posebnoj je izjavi u srijedu istaknula kako je krajnje vrijeme da se prestanu nijekati počinjeni zločini i da se odobri postavljanje spomenika ubijenoj djeci.

“Pozivam vlasti u Prijedoru da napokon uklone zakonske i političke zapreke koje priječe izgradnju spomenika ubijenoj djeci Prijedora”, izjavila je Mijatović. 

Odavanju počasti ubijenim Prijedorčanima pridružio se i britanski veleposlanik u BiH Julian Riley. On je u poruci na Twitteru napisao kako se njegova zemlja s tugom prisjeća zbivanja iz 1992. godine

“Posebno je bolno sjećanje na 102 ubijene djece. Preživjeli trebaju našu potporu, a društvo u cijelosti treba prihvatiti i učiti iz sudski utvrđenih činjenica o ratu ’90-ih”, napisao je britanski veleposlanik.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 31.05.2023.