Izlazak tisućitog broj tjednika „Hrvatska riječ“, glasila hrvatske manjine i jedine informativno-političke tiskovine na hrvatskom u Srbiji, obilježen je u petak svečanošću u nazočnosti zaposlenika, suradnika, vodstva hrvatske zajednice i izaslanice Državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Glavna urednica tjednika Zlata Vasiljević navela je da mnogi događaji, postignuća i problemi Hrvata u Srbiji ne bi bili zabilježeni da nije „Hrvatske riječi“ koja izlazi svakoga petka na 52 stranice, kao najvažnije izdanje istoimene Novinsko izdavačke ustanove (NIU).  

„U tisuću brojeva bili smo svjedoci političkih, društvenih i gospodarskih promjena u državi u kojoj živimo, svjedoci političkih odnosa Srbije i Hrvatske. Ali ono što je važnije, u tih tisuću brojeva pratili smo i bilježili sve što se događalo u hrvatskoj zajednici u Srbiji“, navela je na svečanosti u subotičkom Otvorenom sveučilištu.

Tjednik je, dodala je, pratio početak obrazovanja na hrvatskom u Srbiji, ostvarivanje prava na službenu uporabu jezika, rad kulturnih udruga, političko djelovanje.

„Iza ovih 1000 brojeva ostala je kronika rada, razvoja i problema naše manjinske zajednice, ali i općih političkih i društvenih prilika“, istaknula je urednica.

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji (HNV) Jasna Vojnić rekla je da je vodstvo hrvatske manjine ponosno na novinsku ustanovu, kao i da je zahvalno što su novinari te kuće respektabilni, probitačni, profesionalni, objektivni i nepotkupljivi.

Naglasila je kako su novine i zaposlenici nailazili na zapreke i probleme, te da u nekim sredinama još uvijek postoji strah od javnog kupovanja i čitanja „Hrvatske riječi“.

Na izlasku tisućitog broja tjednika čestitao je predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov koji je istaknuo da je „Hrvatska riječ“ postala najveći rudnik informacija o hrvatskoj zajednici u Srbiji.

„Tim prije je uspjeh veći trajati gotovo cijela dva desetljeća u ne uvijek povoljnim okolnostima, u čemu vidimo i hrabrost i želju za očuvanjem samobitnosti i postojanja hrvatske zajednice na ovim prostorima“, naveo je.

Žigmanov je u tome kontekstu podsjetio da se ove godine slavi i 20 godina od donošenja odluke u Skupštini Vojvodine o osnutku NIU „Hrvatska riječ“.

U ime hrvatske vlade i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske na obljetnici je zaposlenicima novina čestitala Dubravka Severinski.

„Veliki broj naših hrvatskih zajednica u svijetu ima glasila, u nastojanju da sačuvaju jezik i identitet. Hrvati u Srbiji imaju svoju ‘Hrvatsku riječ’ koja je važno i kvalitetno glasilo“, navela je među ostalim u izjavi novinarima.

Istaknula je da je hrvatska manjina u Srbiji dobro samoorganizirana i da vjerno čuva svoj materinski jezik, što ulaganjem u gradnju Hrvatske kuće u Subotici snažno podupire Vlada RH.

„Hrvatska riječ“ tjednik je istoimene novinsko izdavačke ustanove sa sjedištem u Subotici čije izlaženje iz svojega proračuna financira Autonomna pokrajina Vojvodine.

Pored tjednika, ta medijska kuća izdaje podliske za djecu i mlade „Hrcko“ i „Kužiš“.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 18.06.2022.