U Trusini u sjevernoj Hercegovini u petak je obilježena 28. godišnjica pokolja nad 23 Hrvata koje su ubili pripadnici bošnjačke Armije BiH, a među njima bio je otac mladića kojega su prošlog vikenda u Mostaru pretukla dvojica bošnjačkih policajaca.

Ispred spomen obilježja u mjestu Trusini kod Konjica postavljeni su vijenci, zapaljene svijeće i služena je misa za žrtve ubijene u akciji postrojba Armije BiH 16. travnja 1993. godine.

Prije rata u tom je području oko 7000 Hrvata katolika, a danas jedva njih 150, rekao je don Ivan Ravlić koji je bio župnik u Klisu, a kojemu pripada i Trusina.

Ocijenio je da su počinitelji provodili politiku tadašnjeg predsjednika BiH.

“Ovdje je bila na djelu viša politika iz Sarajeva da se jednostavno istjera hrvatski narod iz Klisa. I to su uspjeli. To je bila i želja Alije Izetbegovića da se tako učini”, rekao je Ravlić u izjavi za medije.

Za taj zločin pravomoćno su osuđeni pripadnici bošnjačke Armije BiH Edin Džeko na 13 godina zatvora i Rasema Handanović, koja je po priznanju krivice osuđena na pet i pol godina zatvora.

Sud BiH je zbog zločina u Trusini izrekao i presudu od 15 godina zatvora zamjeniku zapovjednika postrojbe Zulfikar Nihadu Bojadžiću, a Nedžad Hodžić i Mensur Memić osuđeni su na 12, odnosno 10 godina zatvora.

Mara Delinac, koja je do rata živjela u Sarajevu, sklonila se u Trusinu nakon početka rata. Ondje su joj na kućnome pragu ubijeni otac Tomo Drljo, te suprug od sestre Željko Blažević, otac mladića Slavena Blaževića kojega su prošlog vikenda u Mostaru pretukla dvojica bošnjačkih policajaca.

Nakon 28 godina želim da se ovo zlo nikada i nikome ne dogodi. Svi koji su ubijeni bili su moja rodbina i dragi ljudi. Ove rane nikada ne mogu zarasti”, rekla je Mara Delinac.

Predsjednica udruge hrvatskih stradalnika Hrvata iz Trusine Dragica Tomić rekla je da je najteže to što su žrtve ubijane pred očima njihovih najmilijih.

“Emocije ovdje prorade svaki put i neka to bude opomena da se bilo gdje više ne dogodi zločin. Vojnici koji su bili zarobljeni ubijani su pred svojim obiteljima, što je stravično”, rekla je Dragica Tomić.

Zločin u Trusini dogodio se istoga dana kada i pokolj koji su pripadnici HVO-a počinili u selu Ahmićima kod Viteza gdje je ubijeno 116 bošnjačkih civila i vojnika, za što je pred Haaškim tribunalom osuđeno više dužnosnika bosanskohercegovačkih Hrvata.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 16.04.2021.