Drugi put ove godine, Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske pozvao je neprofitne organizacije Hrvata izvan Hrvatske da se prijave za dobivanje financijske potpore za koju je država ovoga puta osigurala 880.000 eura.

Zaključno do 3. studenoga, na javni poziv za potpore mogu se prijaviti udruge, zaklade, ustanove, vjerske zajednice Hrvata izvan i u Hrvatskoj, ali i pojedinci čiji projekti čuvaju i jačaju nacionalni  identitet, štite prava i interese hrvatskih zajednica, čuvaju hrvatski jezik, kulturu i baštinu te Hrvati izvan Hrvatske koji žive u teškim socijalnim, materijalnim ili zdravstvenim okolnostima.Najniži iznos potpore po pojedinom projektu je 663 eura, a najviši 19.908 eura.

Najniži iznos jednokratne financijske potpore ugroženim Hrvatima izvan Hrvatske i ugroženim povratnicima/useljenicima iz iseljeništva/dijaspore je 265 eura, a najviši 3.318 eura.

Središnji ured je u lipnju dodijelio 800 tisuća eura za 213 projekat od interesa za Hrvate izvan Hrvatske i 57 jednokratnih potpora ugroženim pojedincima i povratnicima u Hrvatsku, što znači da je za tu namjenu ove godine država izdvojila 1, 6 milijuna eura.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 05.10.2023.