Uz 164. obljetnicu rođenja hrvatskog arheologa, numizmatičara i muzealca Josipa Brunšmida, Arheološki muzej u Zagrebu objavio je knjigu “Skizzenbücher – Putne bilježnice Josipa Brunšmida (1892. ‒ 1911.)” autorice Ane Solter.

Riječ je o publikaciji koja ne valorizira informacije o arheološkim lokalitetima niti se bavi analizom arheoloških predmeta, već je vodič kroz njegova putovanja koja su većim dijelom i okosnica nastanka zbirki Arheološkog muzeja u Zagrebu, ističu iz tog muzeja.

Brumšmid, prvi profesor arheologije u Hrvatskoj i ravnatelj Arheološkog odjela Narodnog muzeja (danas Arheološkog muzeja u Zagrebu), rođen je na današnji dan, 0. veljače 1858., a umro je 1929. godine.

S ciljem zaštite arheološke i spomeničke građe on je svake godine u proljeće i jesen kretao na terenske uviđaje, što je uključivalo obilazak lokaliteta po dojavi, rekognosciranje, poduzimanje iskopavanja, preuzimanje ili otkup građe, susrete s muzejskim povjerenicima, organizaciju transporta građe do Zagreba.

Njegovih 12 putnih bilježnica su, uz veliku količinu građe koju bi dospjela u muzejski fundus, te uz brojne publicirane radove, svjedočanstvo njegova opsežnog i predanog rada.

Te džepne bilježnice za crtanje tvrdih korica redovito je nosio na put i u nju bilježio informacije s terena te popisivao i skicirao građu, a sada su pohranjene u Dokumentarnoj zbirci I AMZ te u Arheološkom muzeju u Splitu.

“Kako su bilješke nastajale na terenu, nerijetko zapisivane u brzini i neuredno, Brunšmid bi se pobrinuo da se njihov sadržaj naknadno uredno prepiše. Na taj je način nastao skup od 476 listova koji faksimilski donosimo u katalogu ove publikacije”, napominje se u najavi.

U povodu obljetnice njegova rođenja Zorica Babić, voditeljica Pedagoškog odjela, osmislila je edukativno interaktivnu infografiku za djecu i mlade, kojoj je moguće pristupiti online u Virtalnom Arheološkom muzeju u Zagrebu putem poveznice: OVDJE!


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 10.02.2022.