Veleposlanstvo je posebno skrenulo pozornost na visoke kazne za kršenje propisa, uključujući i mogućnost zatvorske kazne za ostavljanje lažnih podataka o državama posjećenim u prethodnih deset dana. 

Od 15. veljače na snazi su nove, strože mjere na granici Ujedinjenog Kraljevstva, objavilo je Veleposlanstvo RH u Londonu na svojoj Facebook stranici. 

Putnici koji ulaze u Englesku iz RH moraju:


1. obaviti testiranje na COVID-19 u periodu od tri dana prije puta i dobiti negativan rezultat, što je preduvjet za polazak na put (upućujemo na dodatne informacije o pravilima vezano uz ove testove i izgled certifikata o negativnom rezultatu na linku;

2. naručiti i platiti tzv. “travel test package” (po cijeni od 210 GBP) koji sadrži testove na COVID-19 koje treba obaviti tijekom samoizolacije;

3. ispuniti tzv. “passenger locator form” u kojem se, između ostaloga, navode detalji o adresi gdje će se provesti desetodnevna samoizolacija, kao i “reference number” za kupljeni paket testova;

4. otići na lokaciju gdje će se izvršiti samoizolacija te obaviti jedan test na COVID-19 drugog dana samoizolacije (ili prije toga) te osmog dana samoizolacije (ili nakon toga).

Razdoblje samoizolacije moguće je skratiti na pet dana ukoliko se tog dana napravi dodatni test, no i dalje ostaje obveza testiranja drugog dana samoizolacije, kao i osmog dana od početka samoizolacije.

Škotska, Wales i Sjeverna Irska imaju vlastita pravila vezano uz putovanja, napominje naše Veleposlanstvo.

Od 15. veljače sve osobe koje putuju iz inozemstva u Škotsku moraju obaviti desetodnevnu karantenu u posebno određenim hotelskim objektima, o vlastitom trošku.

Ukoliko planirate putovati u UK iz jedne od država koje se nalaze na tzv. „crvenoj listi“ (popis dostupan na linku), smijete ući u UK jedino ukoliko ste britanski državljani ili rezidenti. U tom slučaju morate obaviti desetodnevnu karantenu u posebno određenom hotelskom smještaju, o vlastitom trošku, te uz obvezno testiranje drugog i osmog dana karantene.

Veleposlanstvo je posebno skrenulo pozornost na visoke kazne za kršenje propisa, uključujući i mogućnost zatvorske kazne za ostavljanje lažnih podataka o državama posjećenim u prethodnih deset dana. 


Autor: CroExpress Datum objave: 12.02.2021.