“Katolici smo Nijemci i katolici Hrvati koji dijelimo zajedničku vjeru i to je naša radost i snaga”, istaknuo je vlč. dr. Tomislav Markić. 

Pedeseta obljetnica Hrvatske katoličke misije sv. Ivana Bosca Ingolstadt svečano je, u skladu s epidemolškim mjerama, proslavljena u nedjelju 18. listopada.

Svečano zahvalno misno slavlje tim je povodom u crkvi sv. Martina u Mailingu u Ingolstadtu predvodio nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu vlč. dr. Tomislav Markić, kojega je na početku misnog slavlja srdačno pozdravio voditelj misije don Mato Križić, pritom istaknuvši kako je Hrvatska katolička misija Ingolstadt od 1970. godine domovina za katolike iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koji su ovdje došli u potrazi za poslom.

Propovijed ravnatelja Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu

U propovijedi je ravnatelj dr. vlč. Markić istaknuo kako su od početka prisutne migracije, koje su i mnoge dovele i u Ingolstadt iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, iz svih krajeva naše domovine.

“U početku bijahumigracije jer i Sv. pismo počinje s jednom migracijom, i to prisilnom. Mi Hrvati znamo što su to prisilne migracije, a na žalost znamo što su to ratovi koji su nas tjerali iz našeg zavičaja. Ta prva prisilna migracija otjerala je Adama i Evu iz rajskog vrta”, kazao je te je potom nabrojio migracije iz Starog i Novog zavjeta, pa i kasnije.

“Migracije su jako prisutne u povijesti svijeta, koje su pogodile i naš narod. Tamo negdje u stoljeću sedmom Hrvati su doselili na Jadransko more, u onaj prekrasni kraj koji i danas zovemo lijepom našom domovinom. Nakon toga su nas Osmanlije tjerale prema Austriji, Mađarkoj, Rumunjskoj, ne znam gdje nas sve nisu raspršili, a gdje danas Hrvati žive kao hrvatska nacionalna manjina – i to u 12 srednjoeuropskih i istočnouropskih zemalja.

Na kraju nas rasprišiše i ratovi i siromaštvo u čežnji za boljim životom. Sve nas je to raspršilo u posljednjih sto dvadeset godina tako da naš narod danas živi s dva podjenako jaka i velika plućna krila. Jedno krilo krilo diše u našoj domovini – Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, koja je također domovina hrvatskog naroda jer smo i tamo konstitutivni i ne smijemo to nikako zaboraviti. Drugo krilo kuca ovdje u Njemačkoj i u drugim europskim zemljama, u obje Amerike, u Austraiji gdje Hrvati žive kao iseljenici.

I ta dva naša plućna krila su sve više jednako velika, jer broj iseljenika raste, a broj Hrvata u domovini zbog iseljavanja polako pada. Sad smo tu negdje – sad nas ima podjednako u domovini i u iseljeništvu. To trebamo iskoristiti, kad oba plućna krila rade dobro, da i našem narodu zajedno činimo dobro.

Prije pedeset godina Crkva je za vama ovdje, kao i prije 500 godina za onim narodom koji je bježao od Osmanlija poslala svećenike u Gradišće, a sada i u Njemačku, i ovdje u Ingolstadt.

Najprije je došao vlč. Martin Sentić iz Dubrovačke biskupije koji je vodio misiju od 1970. do 1997. Potom je bio voditelj misije don Ivo Nedić, od 1988. do 2005. Don Niko Šošić je voditelj misije od 2005. do 2012., a od 16. rujna 2012. do danas misiju vodi don Mato Križić. Svi oni pripadaju Hrvatskoj salezijanskoj provincije sv. Ivana Bosca.

Vi ste ovdje neki od početka pa vjerujem da se sjećate kad je misija utemeljena. Neki ste došli nedavno, a možda i ovih dana, jer val iseljavanja još uvijek traje. Sada činite jednu od ukupno 189 hrvatskih katoličkih misija u svijetu. Za vama je poslano ukupno oko 200 svećenika, 50 časnih sestara (bilo ih je nekad puno više), 7 trajnih đakona, 50-ak pastoranih suradnica i suradnika i pedestak tajnica i tajnika, i sve to zajedno čini oko 350 ljudi koje je domaća Crkva – hrvatski biskupi, salezijanci i drugi redovnici, poslali za vama da služe vašoj vjeri i vašem dušobrižništvu.

To veliko djelo u Ingolstadtu je navršilo pedeset godina i zato smo zahvalni Crkvi u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj salezijanskoj provinciji sv. Ivana Bosca, ranije Dubrovačkoj biskupiji, koja je dala svećenika vlč. Martina.

Našu zahvalnost na poseban način izričemo Biskupiji Eichstätt koja nam je dala mjesto i prostor gdje možemo svoju vjeru na našem lijepom materinskom jeziku ispovijedati. Hvala vam, dragi njemački prijatelji na toj velikoj ljubavi. 

Hrvatski katolički vjernici i njemački katolički vjernici jedni su te isti – katolički vjernici. Katolici smo Nijemci i katolici Hrvati koji dijelimo zajedničku vjeru i to je naša radost i snaga”, istaknuo je te je na svemu zahvalio predstavnicima domaće njemačke Crkve koji su sudjelovali u misnom slavlju.

Istaknuo je kako su Hrvati dobro integrirani u njemačko društvu, ali i u njemačku Crkvu na svom hrvatskom jeziku koji je isto tako jezik Katoličke Crkve, na kojemu najradije mole Boga, u čemu im pomažu već više desetljeća hrvatske katoličke misije.

“Stoga možemo Boga moliti i zahvaljivati mu što imamo gdje moliti Boga na hrvatskom jeziku. Kao živo kamenje se ugrađujno u ovu Hrvatsku katoličku misiju sv. Ivana Bosca. Surađujte sa svećenikom i drugim surdnicima u misiji”, sve je potaknuo ravnatelj dr. vlč. Markić.

Zahvalna riječ don Mate Križića

Na kraju je zahvalnu riječ svima, koji su sebe ugradili u 50 godina misije, a i u ovogodišnje slavlje, uputio don Mato Križić, a nakon njega je uime biskupa Gregora Marie Hankea OSB, prigodnu riječ uputio kanonik Paul Schmidt.

“Zahvaljujem vam u ime mjesnog biskupa mons. Hankea i u svoje osobno ime na vašem svjedočenju vjere u našoj Biskupiji u zadnjih pedeset godina, te vam želim Božji blagoslov za buduće plodne godine.”

Uime misijske zajednice kanoniku Paulu Schmidtu su supružnici Valentina i Ante Klišanin darovali izbor hrvatskih, a ravnatelju dr. vlč. Markiću njemačkih proizvoda. Dr. Markić je potom don Mati Križiću i drugim hrvatskim salezijancima, kojih danas desetorica djeluje u hrvatskoj inozemnoj pastvi, izrazio zahvalnost u svoje osobno ime i u ime domovinske Crkve.

Misno slavlje uveličao je misijski zbor «Vis Karizma“, pod vodstvom Zdravke i Marka Rimca, a uz pratnju na orguljama Krune Jankovića.


Autor: CroExpress/Adolf Polegubić Datum objave: 19.10.2020.